Avsløring: Hvordan lure en høyskolelektor og få ny frist på arbeidskrav og eksamen!

Nå i eksamenstider får vi på høyskolen en flom av henvendelser fra studenter med (bort)forklaringer på hvorfor arbeidskravet ikke ble levert inn i tide eller hvorfor eksamensbesvarelsen ikke ble lastet opp. En del av disse forklaringene kan nok trenge noen justeringer, så her kommer noen tips!

Pinocchio sitter på en hyllekant.

Skrevet av høyskolelektor Helga Fjærvoll

Syke bestemødre

Den vanligste forklaringen på manglende innlevering av arbeidskrav eller eksamen er sykdom. Dette er selvfølgelig en helt forståelig grunn! Det vi høyskolelektorer imidlertid stusser litt på, er den ekstremt høye frekvensen av syke bestemødre.
Tips 1: Den høye forekomsten av syke bestemødre rundt eksamenstider kan være et godt tema for din kommende bacheloroppgave.
Tips 2: Hva med å mikse det opp litt og slenge inn en syk bestefar i ny og ne?

En mørk periode

Fra perspektivet til oss høyskolelektorer virker eksamensperioden å være en svært mørk periode for mange studenter. Problemene ser ut til å hope seg opp og alt slår til samtidig. Ikke nok med at studenten selv og bestemor er blitt syk, men overraskende mange opplever i tillegg å måtte skrive under på skilmissepapirer, nervesammenbrudd, én eller flere alvorlige operasjoner og tap av kjære husdyr. Alt på samme tid! I tillegg har pensumbøkene vært helt umulig å få tak i, så de har ikke fått lest noe til eksamen.
Tips: det enkle er ofte det beste

Vansker med begrepene «frist» og «obligatorisk»

Det er en god del studenter som sliter med å forstå begrepet «frist». De forteller i etterkant at de har sett på dette som et veiledende eller anbefalt klokkeslett, og de kan ikke skjønne hvorfor de ikke kan sende inn teksten nå i stedet for. Begrepet «obligatorisk» virker også å være ukjent for mange, og vi får mailer som dette: «Er de obligatoriske arbeidskravene obligatoriske eller frivillige?».
Vanlig unnskyldning – også hørt fra studenter på 2. og 3. året: «Hæ?! Er digitalt klasserom obligatorisk?!? Det har ingen fortalt meg før!»
Tips: La denne unnskyldningen være forbeholdt studenter på 1. semester (selv om den ikke hjelper dem heller).

Tekniske problemer

Eksamenstider er også tydeligvis tiden for tekniske problemer. Dessverre har studentene dette skjer med sjelden noe backup av dokumentet å vise til.

Vanlig unnskyldning 1: «Jeg hadde alle innleggene til digitalt klasserom ferdig, men da jeg skulle legge dem ut fem minutter før fristen så kortsluttet datamaskinen min!»
Tips: Ikke sitt et helt semester og rug på 10 fantastisk formulerte innlegg.

Vanlig unnskyldning 2: «Jeg hadde skrevet arbeidskravet ferdig, men plutselig mistet hele bygda mi strømmen. Og den har vært borte i en uke nå, så jeg får ikke lastet opp arbeidskravet».
Tips: Alle høyskolelektorer er kanskje ikke like teknisk kompetente, men denne biter ikke engang vi på.

Vanlig unnskyldning 3: Studentene sender mail ved fristen for innlevering om at de ikke har tilgang til nettet og dermed ikke får levert arbeidskravet/eksamensoppgaven. Mailen har de imidlertid ikke hatt noe problem med å sende.
Tips: Se tipset ovenfor.

Lykke til på eksamen folkens! Og husk at alt vi ønsker oss til jul er noen gode (bort)forklaringer!