Blåøyde menn er ikke fargeblinde

Visste du at blåøyde menn har en preferanse for blåøyde kvinner, men at ingen andre kjønn- eller øyenfarge-kombinasjoner viser en slik preferanse?

Når blåøyde menn velger partner

Forskning har vist at dersom du er en blåøyd mann, er det sannsynlig at din kvinnelige kjæreste eller kone også har blå øyne. Dersom du er en blåøyd kvinne, eller brunøyd mann eller kvinne, derimot, vil ikke øyenfarge spille noen rolle. Det kan nemlig vise seg at evolusjonsteorien predikerer at blåøyde menn vil ha en preferanse for blåøyde kvinner, uten at noen andre kjønn-øyenfarge-kombinasjoner vil vise en slik preferanse.

Blåøyde kvinner fremstår mer attraktive for blåøyde menn

Bruno Laeng og kolleger ved Universitetet i Oslo kom frem til dette resultatet ved at de ba deltakere vurdere attraktiviteten til en rekke bilder av ansikter. Det deltakerne ikke visste, var at øyenfarge på modellene ble endret, slik at noen deltakere så ansikter med blå og brune øyne, mens andre fikk se de samme ansiktene men med motsatt øyenfarge (blå ble erstattet med brun, vice versa). Resultatene viste at blåøyde menn vurderte ansikter av blåøyde kvinner som mer attraktive enn noen andre kjønn- og øyenfarge-kombinasjoner. Resultatene viste altså at blåøyde menn faller lettere for kvinner med blå øyne, kun basert på deres øyenfarge.

Evolusjonsteorien og utroskapsforsikring

Forskerne forklarte resultatet i tråd med evolusjonsteorien, og argumenterte for at blåøyde menn har en preferanse for blåøyde kvinner som følge av en nedarvet «utroskapsforsikring»: Opp gjennom evolusjonen har blåøyde menn lært seg at det er sikrere å få avkom med en blåøyd kvinne, ettersom dette er den eneste øyenfarge-kombinasjonen som med 100% sikkerhet vil bære over til avkommet. Dersom en brunøyd mann og en blåøyd kvinne får barn, kan barnet få forskjellige øyenfarger. Dersom en blåøyd mann og kvinne får barn, derimot, kan barnet kun få blå øyne: Enhver annen øyenfarge vil være et bevis for mannen at han ikke er barnets biologiske far.

Å videreføre egne gener!

Evolusjonsteorien baserer seg på at en organisme ønsker å videreføre egne gener. Det at en mann risikerer å oppdra et barn som ikke er hans eget (og dermed ikke bærer hans gener), vil dermed resultere i at mannen ikke får videreført sine gener. Ved at en blåøyd mann prefererer en blåøyd kvinne over en med brune øyne, vil han med større sikkerhet kunne vite at hans avkom bærer hans gener, og ikke noen andres.

Blåøyde menn foretrekker faktisk blåøyde kvinner

Vil du lære mer om psykologiske effekter?