How I Met Your Mother og cheerleader-effekten

Visste du at man vurderer en person i en gruppe som mer attraktiv enn om man ser personen stående alene? Dette er historien om hvordan Barney Stinson inspirererte forskerne.

Cheerleaders og Boyband gjør det!

… og du kan også pynte deg med venner. Barney Stinson, kjent for mange som notorisk skjørtejeger i den amerikanske komiserien How I Met Your Mother, lanserte i en episode i 2008 en teori han kalte «Cheerleader-effekten». Stinson, som den sjekke-guruen han er, forklarte at kvinner i grupper fremstår som mer attraktive enn dersom man ser dem enkeltvis. Teorien virker ikke så banal som man kanskje skulle forvente fra en karakter som Stinson: våre evner til å tolke ting vi ser er begrensede, og det kan tenkes at vi trekker andre slutninger om vi ser på flere mennesker samtidig enn om vi ser på en-og-en person.

How I met your mother inspirerte forskere

To forskere ved universitetet i Californa – Drew Walker og Edward Vul – bestemte seg for å teste Stinsons påstand. De lot deltakere vurdere attraktiviteten til en rekke bilder av personer – enten presentert i grupper eller alene – og sammenliknet hvor attraktive de ble vurdert som avhengig om de ble sett alene eller i grupper. Resultatene viste faktisk at Barney Stinson var inne på noe! Deltakere vurderte mennesker i grupper som mer attraktive enn om de samme personene ble presentert en-og-en. Effekten ble vist uavhengig av kjønn – både menn og kvinner ble vurdert som mer attraktive om de var en del av en gruppe – og uavhengig om personene var del av en stor eller liten gruppe.

How I Met Your Mother Barney Stinson
Barney Stinson spilles av Neil Patrick Harris

Barney Stinson hadde rett

Forskerne forklarte at årsaken til at effekten oppstår er at vi danner oss et «gjennomsnittsansikt» for gruppen, og dette gjennomsnittet er penere enn hvert enkelt ansikt i gruppen. Så, tro det eller ei, men Barney Stinson hadde rett i sin påstand om cheerleader-effekten: en gruppe kvinner vil vurderes som mer attraktive enn hver kvinne alene.

Lær mer gjennom årsstudium i psykologi