Oppskrift på påskens beste kjeks

Oppskrift på påskens beste kjeks

I stedet for å komme med formaninger om hva man ikke skal spise, finnes det noen som har samlet sammen enkle leveregler som gjør det enklere å ta sunne valg i matveien, og begrense skadene av maten industrien velger å tilby oss. I disse påsketider tar vi for oss regel #39: spis så mye godis og junk food du vil, bare du lager den selv! Her får du oppskrift på påskens beste cookies.

Skrevet av høyskolelektor Marit Kolby Zinöcker

Hvorfor har jeg ikke tenkt på det selv?

Det er umulig å ikke la seg inspirere av Micheal Pollan. Denne fantastiske formidleren av kunnskap om og betraktninger rundt mat har en sjelden evne til å oppsummere kompliserte sammenhenger med noen få, velformulerte ord som får en til å tenke: Selvsagt! Sånn er det jo! Og: Hvorfor har jeg ikke tenkt på dette selv… I stedet for å komme med formaninger om hva man ikke skal spise, har Pollan samlet sammen enkle leveregler som gjør det enklere å ta sunne valg i matveien, og begrense skadene av maten industrien velger å tilby oss. Dette har resultert i en liste på 64 punkter, gjengitt i boken Food Rules. I disse påsketider tar vi for oss regel #39: «Eat all the junk food you want as long as you cook it yourself»

påskeegg med hare og kylling

Før alt ble så enkelt og tilgjengelig

Det er ikke noe galt å spise kaker og croissanter, fritert mat, godteri og til og med brus en gang i blant. Problemet er at disse matvarene, som en gang var forbeholdt spesielle anledninger og som er kompliserte å lage, nå blir spist hver dag. Matindustrien har gjort dem både billige og lett tilgjengelige, for hvis vi nå har lyst på pommes frites, så slipper vi å vaske, skrelle, kutte, fritere og rydde opp i griseriet etterpå. Hvis vi velger å lage slike matvarer selv, begrenser det seg også selv fordi det er så mye jobb. Følger du råd# 39, er sjansene gode for at det blir med en gang i blant.

 

Søte, seige sjokoladecookies med nøtter til påske:

Nydelige cookies til påske!
Nydelige cookies til påske!
Det finnes påskegodt du ganske enkelt kan lage selv, og som er mye bedre enn det som kan kjøpes for penger:

200 g mykt smør
200 g melis
0,5 dl lys sirup
250 g hvetemel
1,5 ts bakepulver
3 ts kakao
200 g mørk sjokolade, grovhakket
100 g hasselnøtter, grovhakket

Sett ovnen på 180 grader. Rør melis, smør og sirup godt til det er mykt og luftig. Bland alt det tørre, ha oppi smørblandingen og rør til alt er godt blandet. Bland inn sjokolade og nøtter. Rull baller på størrelse med en golfball, og sett på bakepapir, maks 6 på hver plate og med god avstand. De flyter mye ut. Stek midt i ovnen i 12 minutter. Med en gang du tar dem ut av ovnen, skyv sammen med en stekespade, så de blir like tykke overalt. Sett til avkjøling.

Kan godt fryses hvis det skulle bli noen igjen, men det er tvilsomt…..

God påske!!

Lær mer om ernæring!

Relaterte innlegg