Ernæringsstudent Ine M. Larsens matpakketips

Ine er utdannet kokk og er snart ferdig med sin bachelor i ernæring på Bjørknes Høyskole. Her mimrer hun om da VG tok kontakt i startgropa av studiene, og deler sine beste matpakketips med oss.

Skrevet av ernæringsstudent Ine M. Larsen

Nå sitter jeg  og leser til den aller siste eksamen som jeg skal ha på Bjørknes Høyskole. Så langt har studiene vært en fantastisk opplevelse med mye kunnskap og mye stress. Jeg har møtt så mange flotte personer – både lærere & forelesere, studenter og personer gjennom klientveiledning, og jeg føler meg styrket og klar for hva som venter meg rundt neste hjørne.
Jeg er utdannet kokk, og driver min egen lille matblogg for å holde kokkekunnskapene i live. På mitt første år av bacheloren i ernæring, ble jeg kontaktet av VGs matside «Godt.no», hvor de lurte på om jeg kunne lage sunne og gode matpakker til eksamen. Jeg sa selvfølgelig ja, det var jo tross alt en veldig spennende utfordring.

matpakke-et-hint-av-osten-6

Ine M. Larsen diver bloggen Frøken Larsen ved siden av ernæringsstudiene sine
Ine M. Larsen driver bloggen Frøken Larsen ved siden av ernæringsstudiene

Kosthold som er bra for hjernen

Jeg måtte sette meg inn i kosthold og næringsstoffer som er bra for kroppen og hjernen, samt hva som gjerne er greit når en er stresset eller kanskje til og med kvalm, mange ting jeg enda ikke hadde begynt å lære noe særlig om. Jeg ble også ringt opp av journalisten som hadde ansvaret for denne artikkelen og ble spurt om flere ernæringsspørsmål angående kostholdet rundt eksamen. Det var nervepirrende og veldig skummelt, jeg satt å skalv etterpå, redd for at jeg hadde sagt noe feil, men det var også samtidig veldig gøy.

Tenk at jeg sitter her nå, bacheloroppgaven er levert, og karakteren er fått! Ingen obligatoriske oppgaver, bare én eksamen igjen… All kunnskapen jeg har i hodet mitt nå i forhold til når jeg lagde matpakke til eksamen for noen år siden. Ganske utrolig!

Jeg vil dele med dere den ene matpakken her, og håper det kan friste, og kanskje kan jeg inspirere og motivere slik som mange andre har gjort for meg.

matpakke-et-hint-av-osten-3Frøken Larsens matpakke med en smak av østen

Dette er en fullverdig matpakke som inneholder sandwich, drikke og litt frukt til 1 person. Den er satt sammen med tanke på eksamen, og næringsstoffer som vil hjelpe til for å holde kroppen og hjernen klar og i balanse. Men ikke glem å spise en god frokost!

Sandwich med soyamarinert laks:

• 15 gr soyasaus
  • 25 gr ketjap manis
  • 5 gr sambal oelek
  • 5 gr ingefærpaste
  • 100 gr laks, uten skinn og ben
  • 30 gr reddik
  • 45 gr squash
  • noen salatblader
  • 4 skiver brød (fullkorn/grovt)
  • 15 gr alfaspirer

Bland sammen marinaden*: soyasaus, ketjap manis, sambal oelek og ingefærpaste. Legg laksestykket i marinaden og la det trekke de gode smakene i minst 1 time. Stek deretter laksen i forvarmet ovn på 180 grader i 15 minutter. Avkjøl fisken før du deler den i to like stykker på langs. Kutt reddik og squash i tynne skiver, men husk å vaske godt først ettersom de ofte er skitne. Legg salatblad på to av brødskivene, ha på squash og reddik, deretter fisk og alfaspirer, avslutt med brødskive.

*Marinade kan sløyfes; stek fisken og drypp på noe fersk sitron.

matpakke1Juice med appelsin, ingefær og gulrot:

• 3 appelsiner, skrelt
  • 8 gr ingefær, skrelt
  • 80 gr gulrot
  • juicesentrifuge/juicepresse

Kjør appelsin, ingefær og gulrot gjennom sentrifuge/presse. Fjern skum hvis det blir mye.

Annet:

• En håndfull druer

Hva er bra med denne matpakken?

Denne matpakken inneholder næringsstoffer som er gunstig for å holde blodsukkeret stabilt, motvirke depresjon, gi hjernen en liten oppkvikker, roe nervene og motvirke kvalme, samt gi immunforsvaret en boost.

Besøk Ines blogg her, og finn gode og sunne oppskrifter.

Les mer om bachelor i ernæring