Global ernæring -en helsesøsters erfaringer

Global ernæring er et valgemne innen ernæring ved Bjørknes Høyskole, men kan også tas som enkeltemne av eksterne deltagere som allerede har en viss helsefaglig bakgrunn. Her forteller Hilde, som er helsesøster og jobber i Flyktninghelsetjenesten, om sine erfaringer.

Av Hilde Lyngsmo, helsesøster og deltaker på global ernæring i Tanzania høsten 2017

Global ernæring ble mer enn faglig påfyll

Jeg jobber som helsesøster i Flyktninghelsetjenesten, og møter mennesker fra ulike deler av verden i jobben min. Emnet global ernæring har bl.a. gitt meg kunnskap om hvordan man jobber med ernæring globalt og lokalt i Tanzania, og hvordan ernæringssituasjonen er i Øst-Afrika. Det har også gitt meg langt mer enn faglig påfyll. Kurset gikk over 4 uker, og foregikk i den lille kystbyen Tanga i Tanzania, ikke langt fra grensa til Kenya. Det var både teoretisk og praktisk rettet. Læringskurven for meg var bratt, og opplevelsene og inntrykkene stod i kø.

Forkunnskaper og forventninger

Før avreise var jeg mer enn litt spent. Både for om mine ernæringskunnskaper fra sykepleie- og helsesøsterutdanninga var gode nok, de andre studentene hadde tross alt over to års høyskoleutdanning i ernæring bak seg, og ved tanken på å bo fire uker i Afrika med tropisk klima og en helt annen kultur. Det var både spennende og litt skremmende! Begge deler gikk heldigvis helt fint. Spedbarnsernæring og amming er en del av helsesøsters fagområde, så spesielt den delen av pensum gikk veldig greit.

Jeg hater å fly, og er redd både edderkopper og slanger. For å gjøre en lang historie kort – vi ble godt kjent med mange krypdyr og de var mye mer fascinerende enn de var skremmende! Noen av flyturene (og en båttur utenfor Zanzibar) kunne jeg vært foruten men da hadde jeg ikke kommet dit jeg skulle.

Teori og praksis

Emnet inneholdt gode forelesninger av dyktige lærere, og spennende ekskursjoner bl.a. til en lokal helsestasjon, ulike matmarked, lokalt meieri, mølle, bakeri, hønsefarm og små-skala landbruk. Vi hadde også feltarbeid der vi blant annet hjalp en familie å etablere kjøkkenhage: vi plantet banantrær og sådde peanøtter, satte søtpoteter og ble kjent med grønnsaker vi ikke hadde hørt om før.

Naturen var bare helt fantastisk vakker! Den første dagen dro vi ut med båt til en sandbank i Det Indiske Hav – hvit sand, turkist hav.

Sandbanken utenfor studiestenteret i Tanga, Tanzania som bare er synlig når tidevannet er riktig

Utfordrende å være tett på fattigdom

Den største utfordringen var å komme så tett innpå fattigdom og sult. Veldig mange bor i leirhytter uten strøm og vann. Nesten halvparten av barna i Tanzania er så feilernært/underernært at de ikke vokser som de skal og de blir for korte i forhold til alderen.

Til tross for fattigdom og sult var menneskene vi møtte fulle av livsglede. De var gjestfrie og veldig hyggelige mot oss. Her har vi nok en del å lære: det er ikke penger og velstand som er avgjørende for hvor fornøyde vi er med livet. «African time» ble vi også godt kjent med. Tålmodighet er kjekt å ha, ikke alltid det går som planlagt, eller til planlagt tid.

Kultursensitiv ernæringsveiledning er nyttig

Mitt opphold i Tanzania har lært meg mye om hvordan det jobbes med ernæring globalt, om hvordan det er å bo i en fremmed kultur, og ikke minst har jeg lært mye om meg selv. En del av det jeg har lært drar jeg nytte av i min jobb i flyktninghelsetjenesten. Kultursensitiv ernæringsveiledning er noe jeg har lyst til å bruke mer tid på. Det er ikke enkelt å etablere sunne matvaner i en ny kultur, og enda vanskeligere er det dersom man mangler generell kunnskap om ernæring.

Alle sitter på bakken under et tre

Global ernæring anbefales!

Når jeg først var i denne delen av verden dro jeg etter studiet på safari i en uke, og feiret jul og nyttår på Zanzibar. Anbefales! Eksamen etter hjemkomst gikk bra, selv om det var første gang jeg hadde nettbasert eksamen. Det tok noen uker «å lande» etter jeg kom hjem, men det var verdt det! Jeg kunne ønske jeg kunne gjort dette en gang til! Hvem vet, kanskje byr det seg en anledning til å reise ut igjen?

Hilsen helsesøster Hilde Lyngsmo

Global ernæring er et valgemne ved bachelorutdanning i ernæring ved Bjørknes Høyskole, men kan også tas som enkeltemne av eksterne deltagere med en viss helsefaglig bakgrunn.

Les mer om global ernæring