Hilde Restad -13 kjappe om presidentvalget

Mellom alle intervjuene i Aftenposten, NRK og VG gir vår egen førsteamanuensis, Hilde Restad, noen kjappe svar på hva vi egentlig bør kunne om det amerikanske presidentvalget.

Hvordan er det å være den som skal mene noe om alt?

Jeg blir kontaktet hele tiden for å kommentere på alt som har med USA å gjøre (ikke bare presidentvalget) og sånne som meg blir ofte referert til som USA-ekspert. Men jeg er jo ikke en USA-ekspert, det er det ingen som er! Det går ikke an å kunne alt om USA; kulturelt, politisk og historisk. Når jeg får henvendelser jeg synes jeg kan si noe om så stiller jeg opp, men det skjer mye oftere at jeg sier nei til slike henvendelser.

Hva MÅ vi vite om presidentvalget?

Det viktigste er at det ikke er et nasjonalt valg som i Norge der flertallet på landsbasis avgjør–det er et føderalt valg som betyr at hver delstat stemmer. Derfor skal vi følge med på hvem som vinner de viktige vippestatene natt til onsdag. Vinner Clinton Florida,vinner hun valget. Siden Florida er på østkysten får vi disse resultatene først.

Hilde Restad førestamanuensis ved Bjørknes HøyskoleHar du noen funfacts vi kan briefe med?

Alle sier at Clinton er så upopulært og at ingen liker henne. Men; Clinton var mer populær som førstedame enn de som var før henne. Hun var veldig populær som senator fra New York og i tillegg veldig populær som utenriksminister. I 2015 ble hun kåret til USA’s mest beundrede kvinne (Gallup) for 14. år på rad.

Hva er den morsomste situasjonen du har havnet i som «USA-ekspert «i denne valgkampen?

I Arendalsuka deltok jeg i et paneldebatt som viste seg å være et større arrangement, de hadde cheerleaders, ballonger og mye styr. I tillegg var det særdeles uventet at Carl I. Hagen også var med!!

Merker du at studentene er ekstra interessert fordi du er så populær i de ulike redaksjonene?

Studentene på Bjørknes Høyskole er veldig engasjerte i valgkampen, uavhengig av meg, og det er kjempegøy at de arrangerer sin egen valgvake på skolen i år. Jeg skal først delta i NRK sin valgsending, deretter skal jeg besøke studentene mine og delta på deres arrangement.

Hilde Restad svarer på spørsmål om presidentvalgetimg_0458

Hvorfor er det egentlig så mange som støtter den kontroversielle Trump?

De alle fleste som stemmer i valget har en partipolitisk tilhørighet, det er veldig få uavhengige velgere. De 40-45% som sier de skal stemme på ham, stemmer egentlig på sitt parti sin politikk, selv om de mener at Trump er uspiselig. At mellom 40-45% sier de skal stemme på ham betyr altså ikke at de gleder seg til at han blir president.

Kan Trumps uspiselighet bety at færre bruker stemmeretten i år?

Ja, muligens, men det kan også vise seg at flere på motsatt side benytter sin stemmerett. Totalt kommer vi neppe til å se dårligere resultater enn for 4 år siden. Jeg er spent på om vi kan få se høyere deltagelse, men det er vanskelig å spå.

Hva er det drøyeste han har gjort?

Det er nesten umulig å velge bare en ting, det har jo vært en parade av fornærmelser. Når du annonserer ditt kandidatur ved å si at alle meksikanere er voldtektsmenn….! Etter dette utsagnet har han i det minste vært konsekvent!

Hvilket spørsmålet blir du alltid stilt?

Jeg blir alltid spurt om hvem som vinner. Og da svarer du? Trenden har vært i Clinton sin favør hele veien, men jeg er ingen valgforsker så det er ikke naturlig for meg å spå resultater. Jeg kan heller bidra med forklaring og kontekst. Dersom man lurer på utfallet er det bare å gå til Nate Silver sin nettside 538

Hvilket spørsmål ønsker du heller å bli spurt om?

Jeg skulle ønske de kunne spurte meg mer om Hillary Clinton –den ene av de to kandidatene som vi aldri diskuterer….

Hvor leser du selv om valget?

Jeg følger mange statsvitere og journalister som twitrer egne små innsikter eller linker til artikler. Den beste bloggen heter Crystal Ball og drives av min gamle professor Larry Sabato ved University of Virginia. Anbefales!

Vi ser og hører deg over alt i disse tider. Hvordan rekker du over alt?

Jeg har en hyggelig sjef som synes det er bra at jeg styrer med valget så lenge jeg møter til forelesningene mine. Så takk til Bjørknes Høyskole for fleksibel arbeidstid! For øvrig har jeg ikke sovet på et år, så da får døgnet noen ekstra timer. Men det blir aldri mer baby og presidentvalg samtidig på meg!

Helt til slutt -er det en ørliten sjanse for at Trump avslutter det hele med å annonsere at det hele har vært tidenes practical joke??

Han har gjort så mye rart og er så uberegnelig at jeg tør ikke si noe for sikkert. Han er grenseløs!

Hilde reestad forsker på amerikansk politikk

Er internasjonale studier noe for deg?