Hva innebærer egentlig konflikten i Midtøsten?

Jeg tror ikke mange nordmenn vil ha innvendinger når jeg påstår at Midtøsten er den regionen i verden som oftest blir nevnt med negativt fortegn. Dette området inneholder mye konflikt per kvadratkilometer, og mye av mediedekningen er i seg selv korrekt. Problemet er som med medier generelt, en total mangel på sammenlignende statistikk. Det males et kullsvart bilde av regionen, blottet for lyspunkter.

Skrevet av Andreas Breivik, bachelorstudent. Foto: Solveig Wold/Torstein Dale-Aakerlund

Israelsk militær i Bil'in
Israelsk militær i Bil’in

Denne oppfatningen har stor gjenklang hos oss nordmenn når det gjelder Israel og Palestina. Som student er det nødvendig å tilegne kunnskap om så mange aspekter som mulig ved det en studerer. Etter å ha tilbrakt halvannen uke på studietur med andre bachelorstudenter ved freds – og konfliktstudiet på Bjørknes Høyskole avslørte området for meg en langt høyere diversitet enn først antatt. Når vi snakker om Israel – Palestina konflikten her hjemme, oppleves det nå som at vi ikke har de samme referanserammene.

Ulike virkelighetsoppfatninger og flere konflikter

Guiden i flyktningleiren Dehesha forteller om situasjonen tiu de som bor der

Denne konflikten handler minst like mye om ulike virkeligheter som hvor grensene skal gå. Jeg tør påstå at Israel og Palestina er en god kandidat til høyest antall virkeligheter per innbygger. Disse ulike virkelighetene innenfor både det tradisjonelle palestinske narrativ og det israelske, fremstår like langt fra hverandre som det generelle israelske og palestinske. Et av problemene slik jeg ser det er hvilke historier som har størst nedslagsfelt utenfor området selv. Det er en litt forenklet variant av det palestinske og det israelske narrativ de fleste nordmenn har et forhold til. Komplekst blir et litt fattig ord når denne konflikten skal beskrives.

Klippemoskeen på Tempelhøyden, Jerusalem

Ikke èn, men flere konflikter

Det at konflikten konsekvent skrives i entallsform, fremstår også dels misvisende. Det virker som en serie ulike virkelighetsbobler som er gjensidig ekskluderende overfor hverandre, både blant palestinere og israelere og ikke minst overfor hverandre.

Opplev konflikten og døm selv

Som freds – og konfliktstudent var denne turen noe jeg ikke kunne vært foruten. Først og fremst fordi så mye relevant kunnskap om konflikten er utilgjengelig for oss her hjemme, mye på grunn av et selvbekreftende mediesirkus. Viktigheten av å reise ned der å se det selv blir dermed svært viktig for studenter som er interessert i denne konflikten.

Ufarlig konflikt -for oss som ikke rammes

Innbyggeren i Yanoun, forteller om den lille landsbyen sin som er omringet av bosettinger og israelske militærbaser

Området gir også en unik mulighet til å oppleve konflikt på nært hold uten å utsette seg selv for fare. Konflikten er lavintensiv hvis konflikt måles i dødstall per år (under 1000). I tillegg handler denne konflikten mye om en kamp om hva som er virkelig. På overflaten kan det fremstå fredelig, men snakker man med ulike folk som bor der kommer det tydelig frem hvor langt fra hverandre de står. Samtidig er det en del steder hvor konflikten har materialisert seg, som er tilgjengelig for vanlige folk. Muren har noe guffent anakronistisk over seg og til tross for mange interessante aspekter og virkeligheter på begge sider er det noe grunnleggende asymmetrisk over det hele, som også bør oppleves. Det er i det hele tatt mye konflikt per kvadratkilometer, og mye av det kan oppleves for vanlige folk og studenter. Området gir dermed en unik mulighet til å oppleve en konflikt med egne øyne, og som nevnt, uten å utsette seg selv for fare.

Reis på studietur! -ta et oppgjør med fordommene dine

En annen svært god grunn til at nettopp Israel og Palestina er et sted ikke bare for studenter men også vanlige folk, er mye gjentatt klisje.  En fredelig natt på en bar i Jerusalem eller Ramallah, eller bare en dag med normale turistaktiviteter, i et område som tross alt har den lengste konflikten vi har i dag. Etter mitt syn er det noe som bør oppleves, fordi hvis det vi tidligere refererte til som et svart hull av elendighet, viser seg å være det motsatte, kan det gi oss en indikasjon på hva som skjuler seg bak andre generelle beskrivelser rundt om i verden.

Vil du reise på studietur til Midtøsten?

Les mer om bachelor i freds- & konfliktstudier/internasjonale studier