Hvordan er nettstudiene lagt opp?

Hvordan tror du egentlig nettstudier foregår? Tenk litt på det… Med mindre du har prøvd, så er jeg nesten sikker på at du tar feil.

Skrevet av nettstudent Katrine Nodeland

Nettstudier: alt annet enn kjedelige videoforelesninger

Du tenker kanskje at man ser noen kjedelige, lange videoforelesninger? At man leverer inn en oppgave eller to, til en eller annen oppgaveretter som gir deg en kort tilbakemelding og ønsker deg lykke til på neste oppgave? At man sitter på hver sin kant av landet og jobber i sin egen lille boble, uten innspill fra andre studenter? Det kunne det selvfølgelig ha gjort, men det gjør det ikke. I alle fall ikke her på Bjørknes Høyskole der jeg er nettstudent på bachelor i psykologi.

Imponerende e-læringsplattform

Jeg har studert ved flere nettskoler, og sett flere forskjellige måter å legge opp nettstudiene på, men det er lite som imponerer meg mer enn Qybele. Qybele er e-læringsplattformen vår, en krysning mellom Facebook, Linkedin -og en nettskole. Når jeg logger inn her, ser jeg mye av det samme som jeg ser når jeg logger inn på Facebook eller Linkedin. Jeg ser alle som er pålogget på chatten. Jeg ser en oversikt over mailene jeg har mottatt. Jeg kan se på «veggen» hva slags arrangementer skolen har fremover. Og jeg kan gå inn å se hvem som går i klassen min, med kontaktinformasjon og bilder, jeg kan til og med se hvor i landet de andre nettstudentene befinner seg. Så om ikke du visste det fra før, så vet du det nå: nettstudier kan være akkurat så sosialt eller så usosialt som du gjør det til selv. Mulighetene til å være sosial og knytte nye, spennende kontakter venter på deg.

Uformelle samtaler mellom foreleser og en som stiller spørsmål

Når det gjelder forelesningene, så er det jeg har sett til nå veldig langt fra den tradisjonelle videoforelesningen. Du vet den, hvor èn person står i noen timer og holder en monolog, kun støttet av en gammel Power Point presentasjon? Helt ok det, men det gir ikke akkurat den helt store entusiasmen for temaet som blir tatt opp. Det funker i alle fall ikke på nett. Jeg liker bedre mine nettstudier der forelesningen foregår som en uformell samtale om gitte temaer, mellom en foreleser og en som stiller spørsmål. Spørsmålene som blir stilt, er typisk det jeg selv sitter og lurer på, og kribler etter å spørre om.

Og hva om du ikke fikk svar på det du lurte på?

Ja, da har vi også et digitalt klasserom hvor du kan stille spørsmål og diskutere både med de andre studentene og med nettlæreren din. Det er faktisk et obligatorisk arbeidskrav å bruke dette klasserommet. Korrekt, du får altså ikke lov å gå opp til eksamen, med mindre du stiller spørsmål og deltar i andres diskusjoner! Jeg synes det er så utrolig smart, det er helt klart litt i utkanten av komfortsonen for enkelte, meg selv inkludert, men man har så godt av det. Det å diskutere det man leser og tenker, og få innputt fra andre, det er så viktig. Og sånn sett, så er det en fin måte å gjøre nettstudiene litt likere stedbaserte studier, der man omgås sine medstudenter daglig. Som stedlig student får man denne innputten gjennom samtaler, kanskje uten å tenke over det.

Prøv selv!

Hørtes det ikke spennende ut? Det finnes mange flere flotte funksjoner og hjelpemidler i Qybele enn jeg har listet opp her, og jeg anbefaler deg virkelig å prøve. Nå er det snart semesterstart igjen, så om du sitter der og vurderer det, så er det et flott tidspunkt å prøve seg som nettstudent.

Følg Katrines egen blogg her

Les om hva du kan studere på nett her

Vil du lese mer om nettstudier på Bjørknes Høyskole?