Hvorfor er det lurt å dra på studietur ?

Når man begynner på et nytt studium er man veldig spent på hvordan miljø man får i klassen. Kommer du til å få noen gode venner? Og kommer du til å trives? Et bra klassemiljø bidrar til å skape et godt læringsmiljø, og et godt klassemiljø kan bidra til at den enkelte student føler at det er lettere å komme seg på forelesning.

Skrevet av Hilde Bye, bachelorstudent, freds- og konfliktstudier. Foto: Solveig Wold

Studietur til Tanzania

Hva kan studietur gjøre for samhold og læring i et klassemiljø ?

For meg er et godt klassemiljø veldig viktig. Særlig etter at jeg begynte å studere har jeg opplevd hvor viktig det er med et inkluderende og sosialt miljø i klassen. Som en del av mitt studieprogram får studentene muligheten til å dra på minst to studieturer i løpet av den treårige bachelorgraden. Den første studieturen gikk til Tanzania på førsteåret, og andreåret reiste vi til Midtøsten, nærmere bestemt Israel og Palestina. Jeg har vært så heldig å få være med begge ganger. Når jeg ser tilbake lurer jeg på hvordan vår klasse hadde vært om det ikke var for disse to studieturene. Hadde vi hatt et like bra sosialt miljø? Kunne vi ha snakket om de rareste ting, eller hatt seriøse samtaler slik vi har nå om vi ikke hadde tilbrakt 5 uker sammen på et ganske isolert sted på Tanzanias østkyst i første klasse?

Middag på Hosh Jasmin
Middag på studietur til Midtøsten

Å høre til

Personlig mener jeg det har hjulpet meg (som ikke er den mest høylytte personen i klassen) å føle meg som en del av et klassemiljø. Jeg kan i hvert fall huske at samholdet i klassen var annerledes etter studieturen til Tanzania enn det var før. Etter å ha prøvd å bli kjent med hverandre første semester, ble vi rett og slett tvunget til å bli veldig godt kjent med hverandre i Tanzania, noen vil kanskje si for godt kjent?! Jeg skal ikke legge skjul på at det var noen anspente situasjoner der folk kanskje var litt lei av å være på samme sted med samme personer hver dag. Uansett, jeg vil si at denne turen bidro til at vi ble tryggere både på hverandre og på foreleserne. For min del bidro turen til at jeg følte at vi hadde blitt en gjeng, og at jeg var en del av den gjengen. I Tanzania hadde vi mange sosiale aktiviteter i tillegg til forelesninger, og man blir rett og slett vant til å være sammen med flere folk over lang tid både når det er god og dårlig stemning. Man lærer å kjenne hverandre på en annen og kanskje bedre måte en man gjør i forelesningssalen der man kommer og går når forelesningen er ferdig. På studietur kommer man ut av komfortsonen og blir nesten «tvunget» til ikke bare å være sammen med de man vanligvis henger med.

Foran muren i Betlehem

Trygghet gir bedre læringsmiljø

På denne måten blir man  mer trygg på hverandre, noe som er superviktig i et læringsmiljø. Dersom folk kjenner seg trygg på hverandre vil det ofte også bli lettere å engasjere seg mer i timen og være med i diskusjoner, noe som igjen gir bedre læring. Og i tillegg får man lære der man er og man er ikke langt unna det man studerer, noe som gjør at vi kan se ting med litt annet perspektiv enn man ville gjort hjemmefra. For min del har det både gitt mer motivasjon og økt engasjement.

Studenter på studietur i landsbyen Yanoun
Med utsikt over den lille landsbyen Yanoun

Å oppleve noe sammen

På studieturene vi har hatt, særlig den siste til Midtøsten, var det mange inntrykk og følelser. Mange av oss satt flere kvelder i Israel og Palestina og snakket sammen om hva vi hadde opplevd og om hva vi følte, og vi vet at vi kan diskutere og snakke med hverandre. Jeg tenker at det er bra for oss som klasse å oppleve disse tingene sammen. Nettopp fordi vi har hatt de samme opplevelsene kan bidra til at vi forstår hverandre lettere og igjen bli enda bedre kjent. Jeg tror kanskje dette er noe som gjør studieturer så spesielt.

Feltarbeid på studietur til Tanzania

Det er mange grunner til å dra på studietur. Jeg har vært så heldig å få være med på to studieturer med høyskolen min og det har gitt meg mange nye perspektiver og gjort at jeg føler meg mer som en del av klassen. Det er med andre ord en unik mulighet og jeg vil varmt anbefale deg å bli med på studietur om du får muligheten.

Vil du lese mer om studietur sett fra en students perspektiv:

Les blogginnlegget om konflikten i Midtøsten

Les blogginnlegget om studietur til Midtøsten

Les mer om studieturene på bachelorgraden i freds- og konfliktstudier her