Hvorfor har høyskolene åpen dag?

Både høyskoler og universitetet inviterer avgangselever ved videregående skole til åpen dag hver vår. Noen lokker med kjente artister, spennende program og gratis mat. Forsøker de bare å lure til seg nye studenter?

Vinn-vinn

Lærestedene har helt klart en intensjon om at du skal komme og kjenne litt på hvordan det er å være student der før du bestemmer deg for hvor du skal studere. Dette er vinn-vinn for begge parter. Som student vet du litt mer om hva du velger, og utdanningsinstitusjonen kan være litt sikrere på at de har gitt deg god nok informasjon. Det betyr at om du bestemmer deg for å starte der (dersom du kommer inn), er sjansen kanskje litt større for at du fullfører et planlagt studieløp.

Tre gode grunner til å komme på åpen dag

1. Du får en følelse av hvordan det er å være student på det valgte lærestedet. Hvor ligger det? Er det lett å komme til forelesning med buss fra der du bor? Hvordan er kantinen, biblioteket, forelesningssalen? Finnes det lesesalsplass? Hva med grupperom? Hvor skal du henvende deg om du lurer på noe?
  2. Du får prate med en student. Studentene er ikke betalt for å rose lærestedet opp i skyene men forteller nok sin ærlige sannhet. Det er selvsagt ikke sikkert at du vil mene det samme som studenten, men du får et inntrykk av om du også vil trives ut i fra det studenten forteller. Våg å spørre om det du lurer på! Hvordan er studentmiljøet? Er det lett å bli kjent med andre? Får du hjelp om du lurer på noe? Kan man snakke med en foreleser?
  3. Du får snakke med studierådgivere og forelesere. Studieadministrasjonen kan fortelle deg om alt det praktiske; lånekassen, studentbolig, arrangementer, eksamens-spørsmål, hvordan du søker, når du får svar. Alt du ikke en gang visste at du lurte på kan de fortelle deg. Foreleserne vil fortelle deg om alt det interessante, hvorfor deres fagområde er så spennende, hvordan studiene er lagt opp, hvordan det er å studere på deres studieprogram.

Hva er viktig for deg?

På åpen dag vil du møte folk som brenner for jobben sin. Det er kanskje  først når entusiasmen smitter at du kan vite om dette lærestedet og fagretningen faktisk er noe for deg. Skal du velge et stort universitet eller en mindre høyskole -hva er viktig for deg?

Hva mener tidligere studenter?

Det går faktisk an å få et objektivt svar på dette. Studiebarometeret.no gir svarene ut i fra en nasjonal undersøkelse som hvert år sendes ut til ca 60 000 bachelorstudenter på norske høyskoler og universitet. På studiebarometeret.no kan du sammenligne læresteder og se hvor fornøyde studentene egentlig er.

Les om åpen dag på Bjørknes Høyskole