Nasjonal Idrettsernæringskonferanse 2017 på Bjørknes Høyskole

For tredje år på rad gikk Nasjonal Idrettsernæringskonferanse av stabelen med spennende foredragsholdere fra inn og utland. Denne gangen stilte Bjørknes Høyskole som vertskap sammen med samarbeidspartneren Oikos, som har arrangert konferansen alene to ganger tidligere. Initiativtagerne Ida Marie Pedersen og Hallvar Waage fra BjørknesHøyskolestaben kunne konstatere at arrangementet stadig trekker et større publikum.

Skrevet av ernæringsstudent Marie Bjørnbeth

Evidensbasert ernæringskunnskap i samfunnet

– Vi har gledet oss stort til denne dagen, og er utrolig glade og stolte over å se at så mange har tatt veien, innleder Ida.
– For Bjørknes Høyskole er det viktig å delta på dette fordi vi ønsker å spre evidensbasert ernæringskunnskap i samfunnet. Vi vil også være med på å skape arenaer der vi kan samles for å få faglig påfyll, diskutere relevante emner, og knytte sterkere kontakter, forteller Hallvar.
De fleste av oss er interessert i trening og idrett. Men har det slått deg at riktig sammensetning av mat i forkant, under og etter trening kan føre til økte prestasjoner?

Ny dimensjon til idretten

Dette gir idretten en ny dimensjon. Et relativt nytt fagområde representert av nye meningsbærere og stadig ny forskning. Med dette i bakhodet hadde arrangørene av årets idrettsernæringskonferanse plukket foredragsholdere med forskjellige innfallsvinkler. Både fra et prestasjons- og helseperspektiv, praksisnære og aktuelle ernæringsutfordringer, samt formidling av informasjon ut i media.

Karbohydratenes rolle som prestasjonsfremmer

Et av de store trekkplastrene til årets konferanse var James Morton fra Liverpool John Moores University i England, som av mange regnes som en av guruene når det kommer til karbohydratenes rolle innen idretten. Dette et tema som ofte bidrar til opphetede diskusjoner. Karbohydratenes rolle som prestasjonsfremmer har lenge stått som en bauta innen idrettsernæringen, men nyere forskning ser ikke bare på karbohydrater som en kilde til energi, men også hvordan sukkeret virker som signalsubstans og regulator for genekspresjon som har med fysisk prestasjonsevne å gjøre. James’ bakgrunn som mangeårig forsker på temaet bidro til å gi publikum oppdatert kunnskap om dette.

Polariseringen i ernæringsdebatten er uheldig

James forklarer at det sjelden er behov for en superkompensasjon i form av karbohydrater før en trening. Overraskende info fra guruen for karbohydrater?
Lav karbohydrattilgjengelighet i forkant av en økt kan faktisk fremme kroppens adapsjon til trening.
Til tross for dette mener James at polariseringen i ernæringsdebatten der det ofte ender opp med enten eller, kan være ugunstig. Ulike disipliner stiller ulike krav til mengde og type karbohydrattilgjengelighet.

Sunn og økologisk lunsj

Med Oikos som fast arrangør for Idrettsernæringskonferansen ble ikke lunsjen bare sunn, men også økologisk. Den gode salaten fra Godt Brød kunne nytes sammen med økologiske drikker fra Norganic, som sammen med Smartfish var konferansens hovedspororer . I tillegg lot mange av deltagerne seg friste av den økologiske Kombuchaen fra ASK.

– Idrettsarenaen er et sted hvor det er ekstra viktig at ting er optimalisert, sier Inge Lindseth fra Oikos. Det er derfor viktig at man også på denne arenaen retter fokus mot hvordan maten er produsert.
Innen idretten operer man ofte med små marginer. For utøvere som inntar store mengder kalorier hver dag vil økt tilgjengelighet til næringsstoffer, som økologisk mat representerer kanskje være av betydning.

Å dele kunnskap på folkelig språk

Konferansens siste foredragsholder var blogger, podcaster og influencer Pia Seeberg. Hun satte søkelyset på hvorfor det hersker så mye kostholdsforvirring i samfunnet, og oppfordret alle fagpersoner til å bli flinkere til å dele sin kunnskap med et mer folkelig språk. På den måten blir lettere å Ola Nordmann å finne frem i jungelen av meninger som finner veien inn på idrettsarenaen og treningssentre rundt om i landet.
Konferansen ble avsluttet med paneldebatt ledet av Martin Norum og Ida Marie Pedersen, som utfordret konferansens foredragsholdere på hvert sitt område med samfunnsaktuelle spørsmål innen idrettsernæring.