Student med innflytelse gjennom internship

"Innvandrere flest er ikke her for å snylte. De fleste nordmenn tror heller ikke det. Da bør debatten også begynne der", skriver praktikant hos Agenda og bachelorstudent Vilde Emilie Østensen for Agenda Magasin. Hennes artikkel om nordmenns syn på innvandring har fått stor oppmerksomhet.

Student med skrivesuksess

Vilde tar en bachelor i freds- og konfliktstudier og er for tiden på internship hos Tankesmien Agenda. Hun har mange varierte arbeidsoppgaver, en av dem var å skrive en artikkel for Agenda Magasin, noe hun har gjort med glans! Artikkelen har så langt blitt den mest likte og mest delte artikkelen på sosiale medier i magasinets historie! I tillegg ble den republisert hos Utrop denne uken. Inspirerende for Vilde og skikkelig stas for høyskolen der hun er student. Dette viser at også studenter kan ha innflytelse på samfunnsdebatten, for eksempel gjennom internship. På tide å finne ut hvordan det er å være praktikant.

Les Vildes artikkel «Listhaug er i utakt med folket» i magasinet Agenda

Hvorfor søkte du på internship?

– Jeg søkte internship fordi jeg ønsket å styrke CV’n min med noe ekstraordinært gjennom studietiden. Da Tankesmien Agenda presenterte internship-muligheten hos seg på høyskolen tenkte jeg umiddelbart at det kunne være en arbeidsplass som ville passe meg og mine egenskaper.

Hvordan gikk du frem for å få det til?

– Jeg sendte inn en søknad etter å ha hørt hva Tankesmien Agenda fortalte på presentasjonen på høyskolen, skrev hvorfor jeg ønsket meg akkurat dit, og ble så innkalt på intervju. Dagen etter vi kom hjem fra studietur til Midtøsten i juni møtte jeg opp på intervju med relativt høy puls og fortalte hvorfor akkurat jeg skulle få deres intern-plass.

Hva består en vanlig arbeidsdag på Agenda i?

– En vanlig arbeidsdag hos Agenda kan by på veldig mye forskjellig. Jeg får være med på interne møter med diverse foredragsholdere her hos Agenda og jeg får bidra til å arrangere seminarer innenfor forskjellige temaer. Jeg fikk være med på «Fremtidskonferansen» som Agenda arrangerte for alle partiene i sentrum-venstre, for å snakke om mål for fremtiden, både for Norge nasjonalt og internasjonalt. Utrolig spennende for en student å få lov til å komme så tett på topp-politikere, også i en slik intern setting. Jeg gjør mye reseaerch for kollegene mine her i Agenda, men har også frie tøyler til å skrive artikler om temaer jeg ønsker å si noe om. Som for eksempel artikkelen jeg skrev til Agenda Magasin. Jeg får  mye hjelp underveis, slik at resultatet blir best mulig – og jeg lærer masse. Videre får jeg være med på seminarer Agenda blir invitert til, for eksempel var jeg på seminar hos Norad og hørte på Mark Dybul fortelle om hvordan bistanden nå burde prioriteres slik at vi kan bidra til å nå FNs bærekraftsmål. Som student er det veldig morsomt å føle seg som en del av Agenda, og jeg blir alltid inkludert.

Føler du at du bidrar med noe nyttig?

– Jeg føler absolutt at jeg bidrar med noe nyttig. Jeg ser at researchen jeg gjør blir brukt, og at jeg får mer oppgaver for hver dag som går. Muligheten til å produsere egne tekster gjør jobben veldig morsom!

Hva har du lært?

– Jeg har lært mye om hvordan arbeidslivet fungerer. Hvordan politikken fungerer på et nærere hold enn hva jeg har gjort før – og ikke minst akkurat hva en tankesmie jobber med. Jeg lærer å ta selvstendige valg, samt å ha troen på meg selv, og at jeg kan bidra med noe fornuftig. Jeg utvikler skriveegenskapene mine – noe jeg virkelig ønsket med internshipet her i Agenda.

Er det vanskelig å kombinere med øvrige studier (hvis relevant)/jobb og livet?

– Det er veldig annerledes å gå fra å være student og ha «studenthverdag» til å ha «full» jobb. Jeg er hos Agenda hver dag utenom tirsdager (da er det skole), og jobber fra 08-16. Det krever planlegging, så dersom man ønsker å søke internship er det noe man må ta hensyn til!

Hvorfor tror du internshipet vil ha betydning for deg i videre studier/jobb?

– Internshipet hjelper meg bli mer selvstendig. Jeg har nå opplevd arbeidslivet. Jeg har møtt utfordringer man ikke møter i forelesningssalen, og arbeidet mitt skal ikke «bare» få en karakter av sensor. Det å skulle kaste seg ut i arbeidslivet virker mindre skummelt, noe jeg hadde tenkt ville bli en utfordring før jeg ble student. Internshipet hjelper meg også i forhold til eventuelle videre studier – hva og hvor vil jeg neste gang?

Vil du anbefale andre å gjøre det samme?

– Jeg vil absolutt anbefale andre å søke internship. Det er en unik mulighet til å utfordre seg selv på så mange arenaer.

Hva er ditt beste tips til andre som vil følge i dine fotspor?

– For de som vil gjøre som meg kan jeg bare si stå på. tenk etter hvor man eventuelt vil søke internship – hvor kan du få brukt dine evner og talenter – og hvor kan man utvikle de. Og søk når muligheten er der – det var skremmende i starten, og det er fortsatt skremmende, men veldig god følelse når man mestrer det. Personlig er jeg veldig stolt over å være en del av Tankesmien Agenda!

Les Vildes artikkel «Listhaug er i utakt med folket» i magasinet Agenda

Les mer om bachelor i freds- og konfliktstudier