Kunnskap for livet

Visste du at forventet levealder i Norge har økt med mer enn 30 år de siste 150 årene?

Statistikk over levealderen i norge 1846-2016, kvinner og menn, med påvirkningsfaktorer.
Levealderen i Norge 1846-2013, kvinner og menn, med påvirkningsfaktorer. Kilde: FHI

Skrevet av: Didrik Bakke Dukefoss, foreleser på medisin grunnfag

20 av disse 30 årene tillegges bedring i levekår. Jobbene våre er mindre fysisk krevende, vi spiser bedre og det er enkelt å holde huset varmt selv om det er 20 blå ute. De resterende ti ekstra årene har man regnet seg frem til at er et resultat av medisinske fremskritt. Medisinen er et utrolig omfattende og spennende fag – som er i utvikling hver eneste dag!

En kontrastfylt historie

Historien om medisinen som fag utgjør en viktig del av menneskets historie, og inneholder både mørke og lyse kapitler. Doktor Josef Mengele, med sine etisk forkastelige Auschwitz-eksperimenter utført i medisinens navn, trekkes ofte frem som representant for de førstnevnte. Heldigvis forbindes faget i dag i større grad med helbredelse og progresjon, og ord som ”vaksine”, ”kreftmedisin” og ”hjertekirurgi” står nok nærmere ordet ”medisin” enn det ”Mengele” gjør for de aller fleste.

face-351281_1920En reise gjennom livet

Gjennom alle livets stadier er kunnskap om kroppens funksjon og dysfunksjon nyttig å ha. I Norge blir man allerede i fosterlivet veid, målt og vurdert, og foreldrene vet gjerne barnets kjønn månedsvis før fødselen. Vet du at det er helt normalt for en nyfødt baby å ha en puls på 140, og at hjernen skvises nesten som om det var en geleklump under fødselen fordi skallen enda ikke er lukket?

I løpet av barne- og tenårene skjer det mye interessant med kroppen. Immunforsvaret rustes kraftig opp, knoklene vokser tidvis i ekspressfart og etter hvert modnes anleggene som gjør at vi blir i stand til å skape nytt liv sammen med en av motsatt kjønn. Har du tenkt på at eggstokkene til kvinnen på mange måter tilsvarer mannens testikler?

Ingen har klart å transplantere en hjerne

I motsetning til nyrene, leveren, lungene og hjertet har ingen så langt klart å transplantere en hjerne. Gjennom en strøm av både bevisste og ubevisste kommandoer dirigerer denne grå og hvite massen under toppanseret mye av det som skjer i kroppen. Noen ganger kan ting imidlertid gå galt. Enkelte ganger også veldig galt, og flere av de alvorlige psykiske sykdommene gir seg til kjenne i studieårene. Her til lands hevder noen eksperter at så mye som 20 prosent av befolkningen til enhver tid oppfyller kriteriene for psykisk sykdom. Kjenner du noen med en psykisk lidelse, eller har du kanskje opplevd det selv?

Hjertet er et spennende organ. Ved hjelp av et ganske så intrikat elektrisk system får hjertemuskelcellene beskjed om å trekke seg sammen på en helt bestemt måte, slik at det livsnødvendige blodet kan pumpes rundt i hele kroppen. Et 80 år langt liv inneholder om lag tre milliarder hjerteslag. Husk at mens du selv kan unne deg å koble helt ut på sofaen i en stressende hverdag, vil hjertet aldri kunne ta seg denne friheten i løpet av hele livet. Eller forresten, det finnes unntak. Visste du at man kan stoppe hjertet fullstendig og la en maskin gjøre jobben midlertidig i forbindelse med hjertekirurgi?

Man unnslipper ikke alderdommen Vi kan leve 30 år lengre idag enn før.

Pensjonisttilværelsen er en fase i livet mange ser frem til. Noen ser for seg lange dager på golfbanen, har store planer om å ikle barnebarna selvstrikkede klær eller har som mål å endelig få lest alle bøkene i bokhylla. Dessverre blir noens planer helt eller delvis spolert av sykdom. Behandling av eldre er en egen medisinsk spesialitet, og den kalles geriatri. Har du hørt at fordi nyrefunksjonen faller gjennom hele livet, så må eldre i mange tilfeller ha andre medisiner enn unge – selv om de har samme sykdom?

Kunnskap som teller

Årsaken til at et barn som født i dag kan forvente å bli over 30 år eldre enn et som ble født på 1860-tallet kunne, er i det store og hele at mennesket har tilegnet seg enorme mengder kunnskap. De siste tiårene er det medisinen som har tilført verden de aller mest livsbevarende fremskrittene, og det å få være med på denne kunnskapsreisen må kunne sies å være et fantastisk privilegium. Hva er det mest fascinerende du vet om kroppen?

Ta kontakt med oss i Bjørknes her!