Maten er løsningen

Kanskje sitter du, som jeg gjorde for et år siden, og vurderer om du skal studere ernæring. Kanskje er du, som jeg, lidenskapelig opptatt av mat? Kanskje kjenner du også til forskjellen et godt kosthold gjør for både den fysiske og psykiske helsen? Føler du også at løsningen på mange av de utfordringene vi har knyttet til sykdom ligger rett under nesen på deg? Eller nærmere bestemt på tallerken foran deg på bordet?

Skrevet av bachelorstudent i ernæring Marie Noste Bjørnbeth

Mari Noste Bjørnbeth, bachelorstudent i ernæring ved Bjørknes Høyskole
Mari Noste Bjørnbeth er bachelorstudent i ernæring ved Bjørknes Høyskole.

Mat og engasjement på Bjørknes Høyskole

Hvis du også tror at valg av mat kan utgjøre en (stor) forskjell, da tror jeg at en bachelor i ernæring  kan være noe for deg. På høyskolen min er de først og fremst opptatt av matens rolle som nøkkelen til en god helse. Ettersom flere og flere begynner å skjønne dette, representerer du som fremtidig fagperson på kost og ernæring fremtidens ekspertise, ikke bare hvordan å bli frisk fra sykdom, men først og fremst hvordan du ikke blir syk i det hele tatt. Vi kaller det forebyggende arbeid.

Et nøkkelord er engasjement. Engasjement er beviset på virkelig interesse for et emne. Er du interessert i mat, og vet at dette er noe du har lyst å jobbe med i fremtiden finnes det mange muligheter. Hva med for eksempel å jobbe for økt tilbud av økologiske varer og kortreist mat? Mat og miljø henger sammen. Hvordan få folk til å ikke kaste så mye mat? Velge bærekraftige alternativer? Du kan være med på å finne smarte løsninger. Jeg tror at de som engasjerer seg er de som får størst utbytte av studie. Men engasjement tar flere former:

Forskning eller politikk?

Er du opptatt av forskning og det politiske bildet? Hvilke krefter er det som styrer når beslutninger tas? Hvordan kommer man frem til kostråd for å fremme folkehelsen? Hva er fakta og hva er trender? Hvor bør man legge fokus for å bedre menigmanns vaner? Engasjer deg, skriv innlegg og fordyp deg i den nyeste forskningen rundt ulike temaer. Som et tilbud til studentene og en del av de obligatoriske kravene får du øvet deg på å være aktiv i debatten gjennom et digitalt klasserom.

Kontakter gir nettverk

Det er også en mulighet for å melde seg inn i studentorganisasjon og jobbe for å skaffe spennende foredragsholdere for dine medstudenter. Hva er du interessert i? Tarmens rolle for en god helse? Vegansk kosthold? Hva er egentlig placeboeffekten? Inviter de personene som vekker engasjementet i deg! Dette er en god mulighet til å knytte kontakter og bygge nettverk.

Glad i mat

Andre studenter engasjerer seg ved å lage sine egne matblogger og bygger business rundt dette. Mange som starter på ernæringsstudiet har som utgangspunkt at det er glad i å lage mat. (Meg selv inkludert). Fagkunnskap gir ekstra påfyll og inspirasjon til å sette sammen gode oppskrifter!  Unikt for Bjørknes Høyskole er de ulike valgfagene (som du kommer til å ha vanskeligheter med å velge mellom). I et av disse valgfagene er praktisk matlagingskurs en del av opplegget. Her er det gode muligheter for å lære nye ting, hente ideer og finne ut hvordan man kan gi helhetlige kostråd til bl.a familier.

Global ernæring

Apropos de ulike valgemnene, (som inngår i det 3. året). Mange er interessert i det globale perspektivet på ernæring. Hvilke utfordringer har de utenfor vår trygge boble? Mange velger, som en del av studiet, og reise til Tanzania for å se på problemer knyttet til kost fra et helt annet perspektiv enn det vi ser det fra i vesten. Hva blir utfallet når du rett og slett ikke har tilgang på de komponentene kroppen din trenger for å fungere? Og hvor alvorlig er situasjonen idag? Dette emnet vil antageligvis få deg til å se verden med nye øyne og gi deg dypere forståelse, langt utover det faglige.

Trening & idrett

Og selvfølgelig er mange opptatt matens rolle i forhold til trening og idrett. Hvilken sammensetning av næringsstoffer gir deg størst utbytte under en hard treningsøkt? Hvordan skal måltidsrytmen passe med et gitt treningsopplegg? Hvordan kan du få større muskelmasse? Hvordan blir risikoen for sykdom redusert ved fysisk aktivitet, og på hvilken måte skjer dette? Idrett og ernæring er også ett av de valgfrie emnene, men spørsmål knyttet til helse og fysisk aktivitet møter du på under hele studieløpet.

Tøft -men nært

Dette er ikke et enkelt studie. Kroppen er en kompleks mekanisme og dette gjenspeiler seg i prosessene som foregår inne i oss. Noen ganger kan du føle at det nesten ryker ut av ørene dine fordi du prøver å forstå noe som føles langt utenfor din fatteevne. Men så jobber du hardt, og forstår det til slutt. I den sammenhengen må det også nevnes at du på Bjørknes Høyskole har nærhet til foreleserne dine. De er interessert i din studiehverdag, og døren til kontoret deres er alltid åpent om vi som studenter har spørsmål. Dette gir en ekstra trygghet.
Selve studieplanen er lagt opp på en smart måte, med gode muligheter til å lykkes. Hvis du selv er villig til å legge inn riktig mengde innsats.

Vi trenger deg med engasjement for mat

Som student på bachelor i ernæring ved Bjørknes Høyskole ønsker jeg meg flere medstudenter med engasjement for mat! Enten utgangspunktet ditt er idrett, interesse for matlaging, hjerte for miljø, nysgjerrighet på den globale ernæringsstatusen, et hode for forskning eller et politisk engasjement. Enten du er vegetarianer, fleksitarianer, peskaner, veganer eller omnivore. Så lenge du tror på matens rolle for en bedret livskvalitet fri for medikamenter og sykdom, da tror jeg du gjør rett i å velge ernæring.

Hilsen ernæringsstudent Marie Noste Bjørnbeth

Vil du lære mer om mat?