Følger FNs forhandlinger for en forbudstraktat mot atomvåpen

En av de siste resolusjonene FNs generalforsamling adopterte i 2016 var å begynne forhandlinger for en forbudstraktat mot atomvåpen. I går, mandag 27. mars 2017 startet forhandlingene i FNs hovedkvarter i New York. Jeg er her i New York med ICANs delegasjon fra Norge og skal observere forhandlingene.

Skrevet av student ved freds- og konfliktstudier Stine Marie Vørner

Freds- og konfliktstudent Stine Marie Vørner er del av ICANs delegasjon til FN i disse dager der det er forhandlinger for en forbudstraktat mot atomvåpen.

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons

ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) er en koalisjon av NGOer i over 100 land, som jobber for en sterk og effektiv forbudstraktat mot atomvåpen. ICAN koordinerer globale aksjonsdager og er engasjert i beslutningspåvirkning på internasjonalt og nasjonalt plan. De jobber med overlevende etter atomtesting, ofre etter Hiroshima og Nagasaki – og hjelper med å dele deres opplevelser offentlig.

Student på FNdelegasjonPå FNs agenda siden 1945

Atomvåpen er en trussel mot menneskeheten, samt alt levende. Å eliminere atomvåpen som en trussel har stått på FNs agenda siden 1945. Men internasjonal innsats for å oppnå dette har stagnert de siste årene, hvor også atomvåpenstater har ekspandert og utviklet sitt atomvåpenarsenal. Risikoen for at atomvåpen vil bli brukt øker i takt med atomstaters vekst i arsenal. Atomvåpen er det eneste masseødeleggelsesvåpenet som ennå ikke er forbudt, selv om atomvåpen er anerkjent og veldokumentert trussel mot planeten vår. Biologiske våpen, kjemiske våpen, antipersonellminer, og klasebomber har alle blitt forbudt i følge internasjonal lov – mens det eksisterer kun delvis lovgivende forbud mot atomvåpen.

9 av verdens stater har atomvåpen

Det finnes rundt 14900 atomvåpen i verden i dag, hvorav flesteparten er i Russland og USA. Det er totalt ni stater i verden som er innehavere av atomvåpen: Israel, India, Storbritannia, Pakistan, Frankrike, Kina, Nord-Korea, USA og Russland. Av atomvåpenstatene avsto India, Pakistan, Nord-Korea og Kina fra å stemme, mens USA, Frankrike, Storbritannia, Russland og Israel stemte nei. For at FN forhandlingene denne uka skal konkludere i suksess: å forby atomvåpen, er ikke avhengig av atomvåpenstatenes støtte. Ingen nasjon har makten til å bruke sin veto-stemme mot denne traktaten.

unhq

Atomvåpen må klassifiseres som et masseødeleggelsesvåpen og forbys

Majoriteten av FNs medlemmer mener at atomvåpen burde forbys etter internasjonal lov. De har konkludert med at atomvåpen nå må klassifiseres sammen med de andre masseødeleggelsesvåpnene: de må forbys. Men det er dessverre ingen delegater fra Norge som skal delta i forhandlingene, siden den norske regjeringen stemte mot å delta i forhandlingene da de deltok i samtaler i New York i 2016. Dette er et potensielt brudd på ikkespredningsavtalens (NPT) artikkel VI, som forplikter alle stater til å forhandle om effektive tiltak som kan føre til kjernefysisk nedrustning og få en slutt på det kjernefysiske våpenkappløpet. Hele 80% av Norges befolkning er for et atomvåpenforbud, og flertallet i Stortinget stemte for et forbud våren 2016 – fortsatt støtter Norsk regjering NATOs atomvåpenpolitikk. Norge har tidligere kommet med forklaringen: at det er umulig for NATO-medlemmer å stemme for en resolusjon som forbyr atomvåpen. NATO-landet Nederland derimot, valgte å avstå fra å stemme. Norge støtter dermed fortsatt USA i kampen for å beholde atomvåpen som legitime, fordi USA og NATO mener avskrekking gir oss internasjonal sikkerhet.

Hos FN i NYSpennende å følge forhandlingene

Det blir spennende å høre hvilke stater som skal ta ordet ved talerstolen denne uken. Jeg er spesielt spent på å høre hva Nederland har å si, om de står på talerlisten, siden de er et NATO-land som har avstått fra å stemme. Japan var av de første som talte i går, og var den første medlemsstaten til å snakke mot forbudet. USA holdt en pressekonferanse utenfor Generalforsamlingshallen, 15 minutter før forhandlingene åpnet i går morges for å protestere mot forhandlingene. Samtidig satt over 100 stater på innsiden av dørene, klare for å diskutere.

Du kan også følge med

Du kan følge med på forhandlingene via FNs web TV . Hashtagen #nuclearban er allerede godt brukt om du vil følge forhandlingene i sosiale medier.

Ønsker du mer info om atomvåpen, nedrustning og humanitære følger av atomvåpen; sjekk ut icanw.org og neitilatomvapen.no

Hilsen freds- og konfliktstudent Stine Marie Vørner

Interessert i freds- og konfliktstudier?