Reisebrev fra Tanzania

Ernæringsstudentene våre deler sine erfaringer fra vakre men utfordrende Tanzania. Her er de i feltarbeid på helsestasjonen, hos en lokal familie og skoler blant annet.

Skrevet av ernæringsstudentene Magnuss Nesset og Elena Maria Hanssen

MAMBO!

Første uke i Tanzania ble avsluttet med en dagstur til ”sandbanken”. En øy av hvit sand som kommer og går med tidevannet, ca én time østover i det Indiske hav. Timer med soling på fastlandet var for mange av oss ikke nok, og vi kom hummerrøde hjem til TICC på ettermiddagen.

Tanzania, Sandbanken

Etter noen interessante dager med lokale forelesere dro vi tilbake til våre ”familier” for å sjekke hvordan det sto til med plantene og for å utvide hagene. I landsbyene her er det ingen båndtvang på verken geiter, høns eller kyr, så om familien skal ha nytte av kjøkkenhagen sin så var det også nødvendig å bygge gjerder. Feltarbeid her i Tanga har vi for å vurdere matsikkerhet og tilgang på mat hos lokalbefolkningen. Kjøkkenhagene er ment som et verktøy; hjelp til selvhjelp. En fin dag med mye svette, muskelkraft, samtaler og observasjon.

KJøkkenhagen
Kjøkkenhagen

Da det har gått i ett siden vi kom smakte det meget godt med en ledig langhelg. En gjeng tok speedbåt til Zanzibar for å danse barbeint på stranden mens andre slikket sol i Pangani – en kystby halvannen time sør for Tanga. Våre spreke emneansvarlige dro på fjelltur for å lufte geiter og sove i nonnekloster. Et par studenter ble igjen på TICC for å jobbe som frivillig med eldre, barn og syke.

Tanzania-Pangani

Helsestasjonene i Tanzania er ikke veldig lik helsestasjoner i Norge, noe vifikk erfare denne uken da vi hadde feltarbeid hos 3 lokale klinikker i Tanga. Vi brukte skills vi har opparbeidet oss gjennom skoledagene for å gjennomføre og vurdere antropometriske målinger på barn under 5 år. De fleste barn var sunne og friske, men vi fant også alvorlige tilfeller av feilernæring.

Helsestasjonen

Vi har blitt vant til ”Africa time”. Her sier de aldri at tiden går, men at tiden kommer. Vi stresser heller ikke (like mye som for et par uker siden) over å ikke alltid ha tilgang på dusjvann eller muligheter for å vaske klær. Kontrastene er store, men Tanzania er så ekstremt vakkert – og vi elsker det!

Studenter på tur

Hakuna Matata – no worries.