Tidligere ernæringsstudent har ordet

Monica Vinjerui har studert bachelor i ernæring på Bjørknes Høyskole, og er medgründer i tjenesten Bespork. I dette blogginnlegget kommer hun med sine tanker om livsstilsendring, og hvordan hun bruker det hun har lært i online «ernæringscoaching»

Skrevet av Monica Vinjerui, tidligere student på bachelor i ernæring. Inneholder reklame for appen «Bespork»

Det er vanskelig å lykkes med å endre kroppen sin i den ene eller den andre retning. Det krever endring av vaner og dermed også livsstilsendringer – den type endringer som ikke skjer over natten, og som i stor grad betinges av hvem og hva du omgir deg med. Dersom du begir deg alene ut på en slik ferd, har du statistisk sett dårlige sjanser for å lykkes – spesielt på lang sikt.

Realistiske ambisjoner

De aller fleste som begir seg ut på å nå mål som vektreduksjon, tyr til dramatiske kostholds- og treningsregimer. Dietter som ber deg kvitte deg med 90 % av maten i kjøleskapet eller trene hardere enn Johaug på høydetrening. Det er ingenting i veien med å ha ambisjoner, men det er særdeles urealistisk å tro at man over natten skal kunne bli OL-utøver eller snu opp-ned på matvaner som har tatt en årrekke å etablere. Med andre ord er det kanskje ikke så rart at det er så få som lykkes. Og kanskje er det heller ikke så overraskende at de som lykkes som oftest er de som omgir seg med faglig kunnskap og god innflytelse.

Noen som holder deg ansvarlig

Forskning viser at den kanskje aller viktigste faktoren når det kommer til å lykkes med mål slik som vektreduksjon, er det å ha noen som holder en ansvarlig; noen som både ønsker at du skal lykkes, og som følger med på hvilke valg du foretar deg – daglig, ukentlig, månedlig. Det kan være i form av en treningskamerat som blir skuffet om du ikke møter på trening, eller en kollega som spiser veldig sunt til lunsj.

Sunne valg som hovedregel, ikke unntak!

Problemet er at det ikke er alle som har fri tilgang på verken treningskamerater eller sunne kollegaer å spise lunsj med. På treningssiden kan du kjøpe deg til førstnevnte, ved å hyre en PT. Men faktum er og blir, slik ordtaket «du kan ikke løpe fra et dårlig kosthold» antyder, at uansett hvor mye og hvor hardt du trener, er det alltid kostholdet som har det siste ordet. Gode valg, sunne og hensiktsmessige matvalg må tas som hovedregel og ikke som et unntak. Først da vil resultatene komme.

Om Bespork

Da jeg takket ja til å være med på å grunnlegge Bespork, var det fordi jeg mente konseptet var et etterlengtet svar på problemene jeg har nevnt ovenfor, og som jeg har sett så mange slite med. Etter at jeg tok min bachelor i ernæring ved Bjørknes Høyskole, har jeg gjennom flere år med ernæringsarbeid erfart at jo tettere oppfølging klientene får, jo bedre blir resultatene.

Jeg kombinerer fagkunnskap og forskning

Konseptet online «ernæringscoaching» kombinerer fagkunnskap og forskning med siste teknologi, og gir ernæringsutdannede fagfolk muligheten til å tilby den tette oppfølgingen som kreves for å lykkes. Det at vi valgte å gå for en app, er nettopp for å gi kundene mulighet til å få personlig oppfølging – noen som backer dem og samtidig holder dem ansvarlig – rett i lomma. I tillegg gir appen en brukervennlig og interaktiv opplevelse som er fornøyelig å bruke, heller enn kjedsommelig og tidkrevende. De færreste i dag har tid eller lyst til å telle kalorier.

Å jobbe med det man er utdannet til!

Jeg er stolt over å være en del av dette teamet og det nye konseptet, og jeg håper vi klarer å nå ut til så mange som mulig både i Norge og forhåpentligvis også utover landegrensene. Målet vårt er å bringe fagkunnskapen, slik den jeg fikk på Bjørknes Høyskole, videre ut til alle de som trenger hjelp til å nå målet om en livsstilsendring..

Vil du også studere ernæring, og få viktig fagkunnskap som kan hjelpe mennesker til livsstilsendring og vektnedgang? Søk bachelor i ernæring her

Les mer om ernæring