«Student og mamma til tre»

"Jeg startet på bachelorstudiet i ernæring som nettstudent i august 2009 da jeg bodde i Nord-Norge med samboer og ett barn på 1 år. Det var med stor glede jeg oppdaget at drømmestudiet kunne gjennomføres selv om studiestedet lå i Oslo! Det er helt genialt å være nettstudent ved Bjørknes Høyskole.

Skrevet av tidligere nettstudent Cathrine Klæboe, bachelor i ernæring, 2016

Bilde 05.07.2016, 09.51.29

Nettstudiet ga meg uavhengighet

Min samboer jobber i militæret og det innebærer at han kan bli beordret til en ny jobb en annen plass i landet. Det vil si at vi på kort tid på pakke sammen og flytte. Å være nettstudent ville gi meg muligheten til å fortsette studiet uavbrutt og uavhengig hvor jeg var i landet.

Studier på kveldstid

Omtrent samtidig som jeg startet studiet ble min samboer beordret til Midt-Norge. Han flyttet før oss og jeg ble igjen med Mini i 6 måneder før vi også dro sørover med flyttelass, bagasje, og en ny spire i magen. Mini fikk ikke barnehageplass før 6 måneder senere så dagene gikk i lek og moro på dagtid, og studier på kveldstid.

To barn og våkenetter ga noen begrensninger

På høsten kom baby nummer 2. Jeg valgte å fortsette å studere fulltid med baby, men det skulle vise seg at denne babyen hadde litt andre planer for mammaen sin. En tid preget av våkenetter og vonde mager, gjorde at jeg måtte begrense studiet litt. Jeg ble møtt med stor forståelse fra høyskolen min, og det var ingen problem å justere på studieplanen. Jeg ble hjemmeværende med baby nr 2 i nesten 2 år siden vi heller ikke nå fikk barnehageplass. Det er ingen hemmelighet at det er mer krevende å ha to barn! Jeg fortsatte å studere men nå på deltid.

Barnehageplass: studier på dagtid og jobb som ga relevant praksis

Tre år etter påbegynte studier fikk Mini nr 2 barnehageplass. Endelig ble jeg «bare» student på dagtid. Jeg merket at jo lengre jeg kom inn i studiet, jo mer ønsket jeg å snakke fag med andre. Jeg søkte jobb som pleieassistent på et helsehus og fikk jobb. Det var en utrolig spennende jobb! Takket være det jeg har lært i løpet av bachelorgraden angående mat-allergier, og da spesielt cøliaki, oppdaget jeg at rutinene rundt tilberedning av glutenfri mat til pasienter med cøliaki hadde stort forbedringspotensial. I samråd med fagansvarlig opprettet vi straks nye rutiner, og pasientene med cølikai ble raskt bedre. Det er ingen tvil om at samfunnet har behov for den kompetansen jeg har tilegnet meg med etter 3 år med ernæringsstudier.

Baby nr 3, nytt flyttelass og siste eksamen

Så kom jaggu baby nummer 3 sommeren 2014! Jeg fortsatte å studere, og min samboer ble beordret opp til Nord-Norge igjen. Da var det bare å pakke ned møbler, barn, og pakke studiet under armen og flytte Nord-Norge. Høsten 2015 er to barn i barnehage og en på skolen. Jeg er igjen fulltidsstudent. Herlig. Jeg jobbet som bare det, og endelig i februar 2016 tok jeg siste eksamen. På selveste kvinnedagen 8 mars fikk jeg svar på at jeg hadde bestått siste eksamen.

«Eksamen og syke barn»

Det er ikke en klisjè. Det skjer, og man må bare takle det. Alt dette skjedde:

Vannkopper x 3
Den følelsen man får når det er 3 uker til eksamen og eldstemann får vannkopper, og du bare vet at om et par dager får den mellomste vannkopper, og så den minste. Akkurat slik ble det. Vi avsluttet 2 ukers vannkoppfest med spysjuke. Heldigvis går det an å fullføre netteksamen med spybøtta mellom bena hjemme i eget hus.  Takk gud for det.

Hente sykt barn under eksamen
En annen gang midt under en nettbasert eksamen ringte barnehagen og sa at Mini var blitt syk. Heldigvis var barnehagen bare 2 minutter gåavstand fra huset, så jeg la på sprang for å hente og plasserte Mini under et pledd i sofaen foran TV og  med en is. Så kunne jeg fullføre eksamen…

Lest for lite
Jeg husker også godt da jeg rett før en vanskelig eksamen i kjemi følte at jeg hadde lest alt for lite og manglet helt kontroll. Jeg spurte litt på tull til min eldste, som da var 5 år, om han fortsatt ville være glad i meg om jeg ikke klarte denne eksamen. Han svarte at «det viktigste er å ha en familie». Han har jo helt rett! Og jeg fikk jeg jammen B på den eksamen.

Friheten til å bestemme over egen hverdag

ck

Det jeg har likt så veldig godt er hvor fri man er i hverdagen til å bestemme selv når og hvor mye man studerer. Samtidig er det genialt at man kan gå inn på forelesningene så mange ganger man vil, og spille de av om og om igjen. Hvis man har spørsmål så er det så lett å ta kontakt med medstudenter og studieadministrasjonen. I løpet av studietiden har jeg ofte følt at det kom til å bli umulig å fullføre. Men det er så godt å si nå at JEG KLARTE DET! Den følelsen når man får bekreftelsen på at man har fullført en bachelorgrad i ernæring er helt ubeskrivelig.

«It’s fun to do the impossible».
-Cathrine