Verdifull erfaring fra FNs høykommissær for flyktninger

Hvem har vel ikke drømt om å jobbe i FN? Eller i det minste få et innblikk i denne mastodonten av en organisasjon fra innsiden? Simen og Jonas er to av de heldige som har kommet gjennom nåløyet og fått anledning til å være praktikanter i FN. Bli med en tur til Genève!

Skrevet av studieleder på internasjonale studier, Torstein Dale-Åkerlund

Det er mandag 1. oktober. Ute er det mørkt og regntungt. Høsten har tydeligvis beveget seg sørover på kontinentet. I et nedlagt kraftverk midt i elven Rhônen er det imidlertid lyst, varmt og en vennlig atmosfære. På scenen står en kirurg fra Sør-Sudan. Han hylles av en fullsatt sal med diplomater, FN-ansatte, bistandsarbeidere og andre distingverte gjester. Dr. Evan Atar Adaha har nettopp blitt tildelt Nansenprisen for sitt utrettelige arbeid med gi medisinsk behandling til mennesker i nød. Hans historie og arbeid inspirerer og rører alle som er til stedet. Han beskrives som et lys i mørket (les mer om Dr. Atar her). En mer verdig og ydmyk vinner skal man lete lenge etter. Skuespiller og aktivist Cate Blanchett og Norges pop-komet Sigrid er blant dem som hyller Dr. Atar denne kvelden. Og midt i alt dette løper to studenter fra Bjørknes Høyskole rundt og passer på at alt er som det skal. Simen Windheim (25) og Jonas Volden (21) er nemlig praktikanter ved FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR. Planlegging og gjennomføring av Nansenprisen har vært en av deres viktigste oppgaver så langt.

Fra Nansenprisen i Geneve

Et annerledes semester

Høstsemesteret startet tidligere enn normalt for Simen og Jonas i år. I midten av juli forlot de Norge og flyttet til Sveits, nærmere sagt til Genève. Jeg møter dem til lunsj på deres nye «hjemmebane», hovedkvarteret til UNHCR. De er akkurat halvveis i oppholdet. To og en halv måned «på innsiden» har imidlertid satt spor allerede. De forteller at de har fått erfare det «beryktede» byråkratiet og at de, på godt og vondt, merker at dette er en organisasjon av enorme dimensjoner. Men det har ikke skremt dem, snarere tvert imot, begge kan se for seg en fremtid innen FN-systemet.

«Man må lære seg hvordan systemet fungerer og tilpasse seg deretter» forklarer Simen. Det å være tilpasningsdyktig er åpenbart en viktig ingrediens for å lykkes. Deres veileder, Simen Rak Haugen, skryter nettopp av måten de har funnet sin plass og tilpasset seg på. Praktikantene i hans avdeling spiller en viktig rolle og får mye ansvar. Arbeidskraften og innsatsen til praktikantene er helt essensiell for å gjennomføre Nansenprisen forklarer han. Det er altså ikke kaffelaging og kopiering av dokumenter som dominerer hverdagen til en praktikant her.

Simen Windheim (25) og Jonas Volden (21)

Verdifull erfaring

Simen og Jonas har allerede fått mye og verdifull erfaring, og fortsatt er det nærmere 3 måneder igjen av oppholdet. Det er til tider lange dager og mye å sette seg inn i, men til nå har det vært en meget lærerik og fin opplevelse. «Det å være borte fra de vanlige rutinene, familie og venner gjør at man kan yte enda mer. Vi er jo tross alt her for å jobbe» sier Jonas. Men de er ikke alene. De har blitt del av et stort praktikant-miljø med studenter fra hele verden. Alle er de her for å få erfaring, knyte kontakter, og legge grunnlaget for en karriere innen den humanitære bransjen, i diplomatiet eller lignende. Og få byer gir vel et bedre utgangspunkt for dette enn Genève.

I diplomatiets indre

Genève er nemlig ikke en hvilken som helst by. Som Europas humanitære hovedstad er dette en by hvor den internasjonale makteliten, beslutningstakere og lobbyister møtes. Forløperen til FN, Folkeforbundet, holdt sin første generalforsamling her i 1920, Røde Kors-bevegelsens grunnlegger, Henry Dunant, ble født her og siden 1946 har byen vært hjem for FNs hovedkvarter i Europa. Å få anledning til å være en del av og manøvrere seg gjennom dette miljøet er noe de færreste studenter er forunt. Både Simen og Jonas forstod verdien av dette og lot ikke sjansen til å søke internship her gå fra seg. Neste år vil to nye studenter få muligheten.

Bjørknes Høyskole og UNHCR

Tidligere i år signerte nemlig Bjørknes Høyskole en partnerskapsavtale med UNHCR som gir våre studenter et fortrinn som søkere på praktikantstillinger i organisasjonen. Internship i FN er svært ettertraktet og søkere fra hele verden kjemper om de få plassene, de fleste med en eller flere mastergrader. «At man som bachelorstudent får en slik mulighet er virkelig unikt» sier Jonas. Simen sier seg enig og stiller spørsmål ved hvorfor ikke flere av studentene på freds- og konfliktstudier og internasjonale studier søker. En mulig forklaring på det er at mange er usikre på om de har det som skal til. Det kan virke overveldende å skulle reise ut et halv år og jobbe i en stor internasjonal organisasjon. Men med en god porsjon stå-på-vilje, motivasjon, åpenhet, fleksibilitet og arbeidsmoral så er dette noe de fleste kan få til. I tillegg er det gode støtteordninger, noe som kommer godt med i en av verdens dyreste byer.

FN bygget i Geneve
Hovedkvarteret i Geneve

Grip sjansen og søk!

Dette er tredje året på rad at Bjørknes Høyskole har studenter i internship hos UNHCR. Dersom du spør Jørgen og Fredrik eller Malin og Marte, som alle har gjennomført internship i Genève, så er jeg sikker på at de alle vil gi deg følgende råd; grip denne unik sjansen, søk internship!