Har du hørt om Den Hellige Studietid?

Har du hørt om Den Hellige Studietid?

Det finnes mange typer tid. Det finnes god tid. Og dårlig tid. Barndomstid. Fredstid. Spisetid. Sovetid. En veldig viktig tid er studietid.

Skrevet av: tidligere bachelorstudent Tonje Hisdal Johannessen (freds- og konfliktstudier)

Studietiden skal jo utfordre og utvikle deg på samme tid. Men hva rekker man egentlig å lære på de tre årene det tar å fullføre en bachelor?  

På feltreise til Myitkinya, Myanmar i april 2016, i samtale med en NORCAP ekspert utsendt til UNHCR Myanmar. I Myanmar møtte jeg jenter, gutter, kvinner og menn på flukt innad i eget land.
På feltreise til Myitkinya, Myanmar  april 2016. I Myanmar møtte jeg jenter, gutter, kvinner og menn på flukt innad i eget land.

Jeg tror svaret er knyttet til hvilken skole man velger. Jeg er veldig glad for at jeg valgte Bjørknes Høyskole. Sommeren 2010 var jeg forvirret og usikker på hva jeg skulle gjøre videre. En dag så jeg tilfeldigvis en annonse på nett. En telefon og et besøk hos studieveileder senere var det ingen tvil. Jeg skulle bli student ved Bjørknes Høyskole for å studere freds- og konfliktstudier. 

 

På jakt etter gode svar

Min interesse for mennesker startet tidlig. Sommeren jeg fylte 14 år fikk jeg låne Anne Franks dagbok fra det lokale biblioteket. Anne Frank var en jente av tysk-jødisk opphav, som etterlot seg en dagbok fra tiden i dekning under annen verdenskrig. Gjennom dagboken beskriver hun en ung jentes tanker og drømmer under en daglig trussel om døden. Den smertefulle fortellingen og mitt første møte med diskriminering, intoleranse og antisemittisme er en av hovedårsakene til at jeg endte opp på Bjørknes Høyskole og senere i den humanitære bransjen. Jeg søkte, og søker fortsatt svar. Hvordan få mennesker til å evne å leve sammen, med respekt og omsorg for hverandre, i forskjellige samfunn, kulturer og land? 

Allerede etter første undervisningstime på Bjørknes Høyskole hadde jeg flere spørsmål enn da jeg kom. Hvordan ville verden se ut når studiet var over? Ville verden fortsatt være i utvikling eller ville den ha stoppet opp i et fullstendig kaos? 

På Bjørknes Høyskole fikk jeg gode svar, samtidig som jeg lærte å alltid være nysgjerrig. Det var alltid mer å lære. Gjennom tre år brukte foreleserne mye tid på å lære oss om verdens utfordringer og kriser, men de var også flinke til å synliggjøre de fremskrittene som ble gjort. Det var avgjørende for at jeg etter endt utdannelse satt igjen med masse motivasjon og et stort ønske om å bidra til videre fremskritt. 

 

Hvor gikk veien videre?

Illustrasjonsbilde (internt fordrevne i Sør Sudan)

Etter endt utdannelse jobbet jeg frivillig for FN-sambandet med kampanjer og arrangementer, før jeg fikk jobb i den humanitære hjelpeorganisasjonen Flyktninghjelpen, som hjelper mennesker på flukt over hele verden. Sjefen min er i dag Jan Egeland, som var en av de første gjesteforeleserne vi hadde på Bjørknes Høyskole. 

Å jobbe i Flyktninghjelpen er ekstremt spennende. I dag jobber jeg med kommunikasjon og informasjon for NORCAP, som er Flyktninghjelpens beredskapsstyrker. Styrkene består av over 900 kvinner og menn, rekruttert fra hele verden, som på kort varsel reiser ut og bistår FN og andre internasjonale organisasjoner, regionale institusjoner og nasjonale myndigheter i forbindelse med humanitære kriser. Ekspertene hjelper til både under og etter en krise, og bistår forskjellige aktører i arbeidet med å forebygge og forberede seg på eventuelle fremtidige kriser.

Gjennom ekspertene våre har Flyktninghjelpen en sterk tilstedeværelse i over 70 land. I Oslo jobber jeg i et team som er ansvarlig for den daglige informasjonsflyten mellom Flyktninghjelpens eksperter i felt, Flyktninghjelpens hovedkontor i Oslo, donorer og partnere. Min jobb er blant annet å sikre at hovedkvarteret i Oslo, våre regionale kontorer, donorer og partnere holdes løpende oppdatert på statusen til landene hvor vi har eksperter på bakken – for å fortelle dem hva som skjer, hvor det skjer, og hva utfordringene er.Boy_with_NRC_flag_

Jeg visste tidlig at jeg ville jobbe for en organisasjon som gjør arbeid som har en konkret og direkte påvirkning på situasjonen på bakken. Gjennom daglig kontakt med våre eksperter i felt, ser jeg konkrete resultater av det viktige arbeidet Flyktninghjelpens beredskapsstyrker gjør for mennesker på flukt verden over. Å få jobbe tett på flere av verdens fremste eksperter innenfor felt som utdanning, beskyttelse, matsikkerhet og kjønnsbasert vold er også veldig spennende.

I Flyktninghjelpen skjer ting i et høyt tempo, og i en hektisk jobbhverdag er det godt å kunne støtte seg på det solide grunnlaget de tre årene på Bjørknes Høyskole bidro med. Den faglige tyngden, sammen med erfaringene jeg fikk fra studieturer og utveksling har også betydd mye. Det tok ikke lang tid før jeg lærte at evnen til å være fleksibel og tilpasningsdyktig er avgjørende om man ønsker å arbeide innenfor den humanitære sektoren.

 

Er historie så viktig da?

Selv om det begynner å bli en stund siden jeg leste dagboken til Anne Frank, er historien fortsatt relevant, og det til tross for at nazistenes jødeutryddelser fant sted for over 70 år siden. Hun ble forfulgt, tvunget til å gjemme seg og senere drept kun fordi hun var av jødisk opphav. Også i dag blir mennesker utsatt for lignende omstendigheter. Uskyldige mennesker blir forfulgt på bakgrunn av religion, legning eller etniske bakgrunn. Det gjør historien viktig. Noe av det viktigste jeg lærte i løpet av studiet, kanskje det aller viktigste til og med, er at historien er viktig for nåtiden og fremtiden. Det er essensielt å forstå historien vår og hvordan den påvirker oss, dersom vi skal klare å skape en verden hvor frihet, likhet, økonomiske muligheter og rettferdighet er en del av alles hverdag og vokabular.

Jeg føler meg veldig heldig som fikk gjennomføre studietiden min på Bjørknes Høyskole. Jeg anbefaler alle som er nysgjerrige på å lære mer om verden der ute om å gjøre det samme!
Vil du lære mer om Flyktninghjelpen og NORCAP? Besøk www.nrc.no/norcap

Her kan du lese mer om freds- og konfliktstudier.

Relaterte innlegg