Studentpraktikanter hos FN i Genève

Studentpraktikanter hos FN i Genève

Blant toppdiplomater, FN-ansatte og internasjonale humanitære organisasjoner finner vi to håpefulle norske studenter. Møt Fredrik Andersen og Jørgen Ruud, som begge er praktikanter hos FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, i Genève.

 

Studieleder Torstein møter studentene sine i Genève
Studieleder Torstein møter studentene sine i Genève

Et annerledes semester

Ved bredden av den vakre Genèvesjøen og med utsikt til mektige Mont Blanc ligger verdens «humanitære hovedstad», Genève. Her har FN sitt europeiske hovedkontor, her ble Henry Dunant født og den internasjonale Røde Kors-bevegelsen grunnlagt, her ble Genèvekonvensjonene signert, og her møtes partene som forhandler om fred i Syria. Her, midt blant erfarne toppdiplomater, innflytelsesrike lobbyister og drevne byråkrater, finner vi Fredrik Andersen (27) og Jørgen Ruud (27).

I juli 2016 tok Fredrik og Jørgen fatt på det som skulle bli et annerledes semester. De er begge inne i sitt tredje studieår på freds- og konfliktstudier ved Bjørknes Høyskole og da muligheten for å søke internship i UNHCR bød seg var de ikke i tvil; dette var en sjanse som ikke kunne glippe.

 

Fredrik Andersen praktikant hos FN
Fredrik Andersen, praktikant hos FN

En unik erfaring

«Når jeg våkner om morgen og gjør meg klar til å gå på jobb i FN må jeg nærmest klype meg selv i armen», forteller Fredrik. «Det hele er ganske absurd» skyter Jørgen inn. «Så langt har dette overgått alle mine forventninger».

Jeg møter dem i kantinen i hovedkvarteret til UNHCR. De er begge slitne etter en svært hektisk periode som kulminerte i et gigantisk arrangement kvelden i forveien, men entusiasmen skinner likevel igjennom. Flere kollegaer kommer bort og gratulerer dem og roser innsatsen de har lagt ned. Jeg innser at de virkelig har blitt en del av organisasjonen.

«Vi har fått mye ansvar og på mange måter blitt kastet ut i det» forteller Jørgen. Erfaringene er med på å utvikle dem som personer og som fremtidige arbeidstakere. «Bare det å være her, være en del av en så stor organisasjon gir oss nyttig lærdom. Vi lærer oss hvordan man skal opptre, hvordan arbeidslivet fungerer, hvordan man skal forholde seg til system som i utgangspunktet er ukjent for oss» sier Fredrik. Og det er nettopp dette internship handler om; å utvikle arbeidslivsrelevante egenskaper og lære arbeidslivets mange hemmeligheter.

 

Jørgen Ruud på internship i Genève
Jørgen Ruud på internship i Genève

Har jobbet målrettet med internship

Mens internship for studenter innen samfunnsvitenskapelige studieretninger er godt etablert i mange land, henger de fleste Norske læresteder etter. Vi har ikke de samme tradisjonene og kulturen for internship innen fagfeltet. Dette er noe Bjørknes Høyskole har jobbet målrettet med å endre. Studenter ved freds- og konfliktstudier og internasjonale studier har siden 2014 kunne ta internship som en del av studieløpet. Internship gir studiepoeng og er støttet av Lånekassen. Dermed slipper studentene å sette studiene på vent og studiestøtten gjør det økonomisk mulig å ta ulønnede stillinger.
Mange studenter har benyttet seg av denne unike muligheten, og det er gjennomført internship i Flyktninghjelpen, FNs befolkningsfond, Tankesmien Agenda, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, ved ulike ambassader og nå ved UNHCR, for å nevne noen. Høyskolen har jobbet målrettet med etablere en internship-ordning som gjør at studenter kan opparbeide seg ettertraktet jobberfaring, bygge CV og knytte kontakter. Vi ser at slik erfaring gir studenter et stort fortrinn etter endte studier og kan gjøre at det går raskere å etablerer seg i yrkeslivet. I et tøft jobbmarked er det viktig å skille seg ut. Derfor oppfordres og utfordres våre studenter til å tenke strategisk og posisjonere seg for å nå drømmejobben. Å være student i dag handler om mer enn å lese pensum.

FN-bygget i geneve

 

Malene jobber hos FNs Høykommisær for flyktninger i Genève
Malene jobber for tiden hos FNs Høykommisær for flyktninger i Genève

Fikk drømmejobben

En som har fått drømmejobben er tidligere student Malene Celius Enoksen (26). Malene ble uteksaminert med bachelor i freds- og konfliktstudier i mai 2013, men allerede før studiene var avsluttet ble hun plukket opp av Norges største humanitære organisasjon, Flyktninghjelpen.

«Jeg engasjerte meg utover studiene, og knyttet kontakter i Flyktninghjelpen ved å jobbe aktivt med Veldedighetsgallaen. Dette engasjementet var med på å gjøre veien inn i arbeidslivet kortere» sier Malene. Fra Flyktninghjelpens hovedkontor gikk turen i mai 2015 til Genève, og UNHCR hvor hun i dag leder Nansenpris-prosjektet. Malene har vært en pådriver for og har muliggjort praktikantordningen for Fredrik og Jørgen i UNHCR. «Det er selvsagt gøy å kunne være med å bidra til at andre studenter også får mulighet til å engasjere seg utover studiene» forklarer Malene.

«Praktikantordningen gjennom Bjørknes Høyskole er en helt unik mulighet som gir utrolig god arbeidserfaring, og forberedelse til arbeidslivet. Muligheten av å kunne danne seg praktisk erfaring gjennom studietiden er viktig, uansett nivå» avsutter Malene.

 

Fredrik og Jørgen var med å arrangere Nansenprisen 2016
Fredrik og Jørgen var med å arrangere Nansenprisen 2016

Nansenprisen

Det er mandag 3. oktober. Fredrik, Jørgen og Malene har alle løpt rundt uten avbrekk i flere dager for å gjøre klart til den prestisjetunge utdelingen av Nansenprisen. Selveste Ban Ki-moon, avtroppende generalsekretær i FN, står på gjestelisten. Alt må stemme! Seremonien blir en stor suksess og vinnerne, Efi Latsoudi som er grunnlegger av PIKPA på Lesvos, og Konstantinos Mitragas på vegne av alle 2000 frivillige i Hellenic Rescue Team, får sin velfortjente hyldest. De kan nå, men en ekstra giv fortsette den livsviktige jobben med å hjelpe flyktninger som kommer til Hellas.

 

Ønsker en internasjonal karriere

Tilbake i kantinen i UNHCR-hovedkvarteret. Å arbeide internasjonalt har tydeligvis gitt mersmak for både Fredrik og Jørgen som begge ser for seg flere utenlandsopphold i årene fremover, men først må de tilbake til Oslo for å skrive bacheloroppgave.

 

Skrevet av: Torstein Dale-Åkerlund, studieleder for Freds- og konfliktstudier og Internasjonale studier

Les om internship på Bjørknes Høyskole

Relaterte innlegg