Hvordan forstå det amerikanske presidentvalget? Slik velges presidenten del l

Hvordan forstå det amerikanske presidentvalget? Slik velges presidenten del l

Det amerikanske presidentvalget er overalt og (mis-)informasjonsmengden er overveldende. Førsteamanuensis Hilde Restad forsker på amerikansk politikk og gir deg her litt grunnkunnskap om presidentvalget i USA.

Valgkamp

Donald Trump sier mange rare ting («jeg kan ord, jeg kan de beste ordene») og Hillary Clinton er visstnok en lystløgner, morder og verst av alt; ei gammel dame . Vi har sikkert alle venner på Facebook som har vært ihuga BernieBros, eller en onkel fra distriktet som er skikkelig overbevist om at Trump kommer til å #MakeAmericaGreatAgain. Selv er jeg definitivt skyldig i å dele en haug med artikler på Facebook (sorry, «venner») og tvitrer jevnlig om valget. Min unnskyldning er at jeg jo faktisk forsker på amerikansk politikk og det å holde meg jevnlig oppdatert er en del av jobben min. Heldigvis også er det en hobby jeg har, så her overlapper fritid og jobb heftig.

 

Hvordan forstå hva som skjer?

Men nok om meg. Hvordan skal de som er interessert men kanskje ikke kan så mye om amerikansk politikk egentlig forstå hva som skjer? Hvordan se forbi mediestøyen og gjøre seg opp en mening om hva som er viktig og hva som er irrelevant?For eksempel er det alltid mye fokus på de nasjonale meningsmålingene og det såkalte «horserace» – om Trump eller Clinton leder veddeløpet. Hver gang Trump for eksempel leder over Clinton i en meningsmåling slås det stort opp (også gjerne her hjemme i norsk media) og alle får panikk (med mindre du er han onkelen i distriktet med #MakeAmericaGreatAgain caps på hodet).

 

Et føderalt system -og hva det betyr

Da kan det for eksempel være lurt å vite en grunnleggende ting om det amerikanske politiske systemet: det er et føderalt system, hvor hver delstat velger president. Det er altså ikke et nasjonalt valg. Det er ikke sånn at den 8. november kommer alle amerikanerne til å stemme, og deres stemmer teller likt. Det er faktisk slik at man stemmer i den delstaten man bor i, og denne delstaten har et visst antall valgmenn som tildeles Trump eller Clinton (antall valgmenn en delstat har er basert på delstatens folketall, altså har California mest (55) og de minste delstatene, som Vermont for eksempel, har minimumsantallet som er 3).

 

Les videre om det føderale systemet og det amerikanske presidentvalget i del ll av dette blogginnlegget

 

Les mer om freds- og konfliktstudier

Relaterte innlegg