Hvordan er overgangen til medisinstudier i Sentral-Europa ?

Hvordan er overgangen til medisinstudier i Sentral-Europa ?

Truls er medisinstudent på andre året ved Comenius i Slovakia. Han tok først medisinstudier 1+5 i Oslo for deretter å overføre på andre året av medisinutdanningen i Slovakia. Her forteller han mer om hvordan overgangen fra Norge til sentral-Europa har vært.

Skrevet av medisinstudent Truls Haugan 1+5 medisinutdanningen Oslo-Slovakia

Medisinstudent Truls Haugan klatrer til topps i Slovakia
Medisinstudent Truls Haugan klatrer til topps i Slovakia

Om overgangen fra Oslo til Slovakia

Jeg har inntrykket av at vi som gikk 1+5 medisinutdanningen  fremover å begynne direkte på førsteåret av utdanningen her nede, faglig sett har hatt en fordel både i slovakisk og spesielt biokjemi. Jan Zima og språkundervisningen vi hadde i Oslo har betydd utrolig mye for studenttilværelsen i Martin. Det er ikke alle som snakker engelsk og da er det kjekt å kunne gjøre seg forstått, enten man er ute på restaurant, er i butikken eller tar taxi. Grammatikk er ikke fokuset i andre klasse og det hjelper da å ha fått dette inn på forhånd. Når det gjelder biokjemi er pensum tredje- og til dels også fjerde semester metabolic pathways, noe vi gikk grundig igjennom på UiO i løpet av tiden i Oslo. Det å ha vært igjennom det på forhånd er utvilsomt en stor fordel, ikke minst fordi det letter arbeidsbelastningen i et ellers intensivt semester

 
Medisinstudent test
Medisinstudenter får delta på mye ved siden av forelesninger

Om sommerkurset

Jeg valgte å reise ned noen dager før kurset begynte for å bli kjent med byen og for å komme godt til rette i leiligheten. De fleste kom en dag eller to før. Jeg er usikker på hvordan kurset i år er lagt opp men regner med at dere begynner med to uker histologi og deretter har fire uker anatomi, slik som vi hadde. Da jeg kom tidlig og hadde litt tid på meg før kurset begynte valgte jeg å begynne å lese litt histologi og litt anatomi. Da dagen kom hadde jeg allerede vært gjennom det vi skulle gå gjennom første dag. På den måten følte jeg det var lettere å følge med. På kvelden brukte jeg en time på å repetere det vi hadde lært samme dag og to timer på å lese på det vi skulle gå gjennom dagen etter. På den måten gikk jeg gjennom stoffet tre ganger: en dagen før, en i undervisningen og en gang repetisjon på kvelden. Anatomien var litt tyngre så der brukte jeg en del flere timer hver dag men fulgte samme opplegg. Dette opplegget kjørte jeg gjennom hele kurset og det fungerte knallbra for meg.

 

Som medisinstudent må man ikke være redd for blod!
Som medisinstudent må man ikke være redd for blod!

Om histologi

Dagene var på en måte tredelt der vi først begynte med en liten forelesning, deretter gikk vi gjennom preparater felles før vi til slutt fikk utdelt preparater selv og studerte de i mikroskop. Histologi delen av kurset ble avsluttet med en slidetest der vi trakk to slides av 100 i en boks og skulle forklare hvilke strukturer vi så. Dette var litt knot men absolutt ingenting å bekymre seg for. Professorene, de fleste “gamle tanter”, er kjempesnille og greie, og hjelper deg om du står fast. Om jeg husker riktig hadde vi også en eller to prøver i løpet av disse ukene. Prøvene er multiple choice med ett riktig svaralternativ av fire mulige og en må ha 70% riktig for å stå. Leser en jevnt og trutt er disse prøvene en relativt smal sak. Jeg leste helt passe og fikk to-tre feil totalt.

 

 

Medisinstudent -og noen gang "pasient" :-)
Medisinstudent -og noen gang “pasient” 🙂

Om anatomi

De to første ukene av anatomien hadde vi kun lectures. De to neste ukene hadde vi practicals og dissection week. Her hadde vi en del prøver. Prøvene var også her multiple choice men her kunne flere alternativer være riktig og en måtte ha 60% riktig for å bestå prøven. De fleste kom seg helskinnet gjennom disse uten retakes. I uke tre hadde vi prøver om alimentary system, urogenital system, respiratory system og heart. I uke fire hadde vi tre prøver: skull, thorax og vertebral column i den første, skeleton, joints og muscles of upper and lower limbs i den andre, og blood supply og nerve supply of upper and lower limbs i den tredje. Den siste uken var for så vidt den eneste harde uken for min del. Hadde jeg visst at det skulle være så mye hadde jeg begynt å lese til disse prøvene før, så mitt tips til dere er at dersom dere har mulighet så begynn tidlig å lese til disse tre. Husker vi hadde i underkant av to dager på å lære oss ca. 83 muskler med utspring, feste og funksjon, i tillegg til skjelett og joints. De som begynner direkte i Martin tror jeg har den første og andre prøven første semester og den tredje i andre semester. Bortsett fra denne uken var kurset på langt nær så hardt som jeg hadde sett for meg at det skulle være.  Bare lag et godt studieopplegg som passer for deg, ha troen på opplegget og les jevnt,  så er du på god vei. Ligg gjerne hele tiden litt foran skjema. Stryker man på en prøve så ikke få panikk. Det er veldig normalt og man kan ta eksamen på nytt senere. Professorene er veldig alrighte og tar oftest hensyn til studentenes ønsker om dato for retakes.

 

Det gjelder å skape riktig stemning rundt seg når det er jul og man må lese tuil eksamen
Det gjelder å skape riktig stemning rundt seg når det er jul og man må lese til eksamen

Litt om faglitteratur

Boken dere skal bruke i histologi heter Introduction to functional histology og er skrevet av professor Adamkov. Denne får dere kjøpt på skolens bibliotek og jeg tror ikke den koster mer enn 15 euro. Til senere kan det være lurt å ha et atlas eller en bildebok, men det har de flere av under kurset så det trenger dere kanskje ikke i sommer. I anatomi trenger dere et atlas og det er egentlig helt opp til dere hvilket dere velger. Bare velg et i latin-engelsk og som har gode illustrasjoner. Selv foretrekker jeg Thieme men Netters og Sobotta er også veldig gode. Anatomisk atlas får dere ikke kjøpt på skolens bibliotek, men jeg tror de har det på bokhandelen Martinius i sentrum. Si dere er studenter så får dere noen prosenter i avslag på bøker dere kjøper. I tillegg til atlas regner jeg med at dere får utdelt presentasjonene som blir brukt under kurset, og ofte lager de prøvene ut ifra disse presentasjonene. Når det gjelder leie av leiligheter er det flere av oss andreklassinger som tenker å leie ut leilighetene våre i sommer.  I tillegg kan dere sjekke ut en side på Facebook som heter Marketplace for students in Martin. Her legges det ofte ut leiligheter til leie. Det er tre store leilighetskomplekser her i Martin: Severia, Atrium og Hora Hill (ferdigstilles i vår). Sjekk gjerne disse om dere kunne tenke dere å bo i en av disse.

 

Martin er en fin studentby selv om den er liten
Martin er en fin studentby selv om den er liten

Om studiebyen

Byen vår Martin er ikke som Kraków, Budapest eller Praha, men den har sin sjarm. Jeg syntes byen er helt konge og trives kjempegodt, men jeg vet ikke alle trives like godt som jeg. Det blir på en måte litt hva man gjør det til. Studentmiljøet er kjempebra og det er utrolig mange fantastiske mennesker her. Overgangen fra Norge til Slovakia gikk bedre enn jeg hadde forventet. Folk er veldig åpne og omgjengelige, og jeg føler vi ble tatt veldig godt imot. Naturen er kjempefin og hvis man liker å gå i fjellet er det gode muligheter for det. For de som liker å trene er det flere treningssentre, svømmehall, tennisbaner, volleyball, poledancing og dansekurs. På enkelte ukedager er det fotball/volleyball i gymsalen på skolen. Vi som bor på Severia har fått ordnet det sånn at vi leier en gymsal på lørdager, bare 50 meter unna her vi bor. Da spiller vi fotball og dette er ikke like “seriøst” som opplegget på skolen. Vi har flere kjøpesentre i Martin. De er ikke så store og de har ikke de mest spennende butikkene, men du får kjøpt det du trenger. I tillegg er Tesco HELT KONGE! Tesco har alt!

 

Litt om transport

De fleste velger å reise om Kraków. Dette er kanskje den billigste og enkleste løsningen, men det er også mulig å reise om Wien og Katowice. Både Norwegian og Ryanair flyr til Kraków, og billettene kan du få ganske rimelig om du bestiller tidlig. Husk også å bruke kampanjekodene under26 eller welcomehome. Da blir de noen kroner billigere. I Kraków venter en tre timers taxitur til Martin. Taxituren koster som regel 90-95 euro men er man mange og deler en maxitaxi blir det ikke mye per person. Vi har en gruppe på Facebook som heter ANSA Slovakia Travel Group og denne brukes for å samkjøre transport til og fra flyplassene. Taxi i byen er billig og togtransport er gratis for studenter, med unntak av intercity trains tror jeg. Skal dere reise med tog gratis må dere ta med pass og ISIC card til togstasjonen og få togkort for studenter, men ISIC kortet får dere først når sommerkurset er bestått og dere har enrollet.

 

Nyttige lenker:
http://www.histology-world.com
http://www.histology-world.com/testbank/testbank.htm
– Youtube: Histology shotgun
http://www.jfmed.uniba.sk – skolens hjemmeside
– Facebookgrupper:
– Students in Martin
– Marketplace for students in Martin
– DILIO foreign students service center Martin, Slovakia
– ANSA Slovakia Travel Group
http://severia.sk
http://www.godilio.com/mala-hora-apartments.html
http://www.atrium.mojmartin.sk

 

Håper vi sees i Martin!
Hilsen Truls

Les om 1+5 medisinutdanning

Relaterte innlegg