– Jeg studerer for å bli bedre rustet til å hjelpe andre

På Dale Store gård lever dyrene fritt og godt under forhold tilpasset sin art - og de skal hverken slaktes eller spises.

Andelsgården, som drives av Anette og Andreas, er et sted for mestring og læring gjennom kontakt med jord, dyr og natur. Til høsten bygger Anette på sin utdanning med faget traume, tilknytning og samspill på Bjørknes Høyskole, blant annet for å forstå bedre hvordan den sosiale profilen til gården kan bygges videre på.

–  Hei Anette, hva er din historie – hvordan kom du over Dale store gård?

– For fem år siden så bodde jeg i en leilighet i Fredrikstad, trente fem til syv ganger i uken, studerte, datet, tok meg en fest og levde et mer eller mindre «vanlig» liv.
Jeg ramlet over tinder-profilen til min nåværende samboer Andreas, og syns han virket som en spennende og litt sprø mann som jeg ønsket å bli bedre kjent med!
Da bodde han allerede på gården sammen med en kompis, og for å gjøre en lang historie kort, så datet vi en stund, ble forelsket, og fant ut at vi ønsket å satse på hverandre. Vennen til samboeren flyttet ut, og jeg flyttet inn.

– Hvordan endret du filosofi?

– Da jeg flyttet inn bodde det en katt, en hest og fem geiter her. Andreas spiste lite kjøtt og foretrakk vegetarmat, mens jeg spiste mye kjøtt, fisk og meieriprodukter. I møte med dyrene, tanker fra min samboer, en del research og etter å ha sett filmen «Earthlings», som gjorde dypt inntrykk, bestemte jeg meg for å ta et aktivt valg om å ikke spise dyr. Et valg jeg fremdeles tar hver eneste dag.

Anette og grisen Maja. Foto: Ola Waagen

Det var starten på vår reise videre, der vi studerte, leste rapporter, studier og diskuterte med andre for å lære. I dag har vi tatt et valg om ikke å støtte noen form for bruk og utnytting av dyr, med mindre det er nødvendig for å ivareta egen eller andres helse og overlevelse.

Samtidig har vi åpnet låvedørene våre for å ta til oss dyr som har vært utsatt for mishandling, vanskjøtsel eller som eierne av ulike årsaker ikke ønsker eller klarer å ta vare på lenger. I dag har vi 55 dyr – katter, lamaer, hester, kuer, griser, geiter, sauer, haner, gjess og ender. De får alle bo her og leve et liv utenfor produksjon. Vi er nå registrert som en frivillig organisasjon og samarbeider med alt fra andre organisasjoner til enkeltpersoner for å hjelpe dyr i nød.

Les mer om Traume, tilknytning og samspill

– Hva er visjonen videre?

– Parallelt med arbeidet for dyra så forsøker vi å skape et sted som er positivt for mennesker. Andelsgården sørger for at vi får mat på bordet, men det er også ment å være et sted for læring, mestring og kontakt med jord, dyr og natur. Vi mennesker har fjernet oss mye fra hvor maten kommer fra, fra å se hva som skal til for å produsere mat, og verdien av selvberging. Dette ønsker vi å legge til rette for at flere får være en del av.

Snart vil vi tilby grønnsaksproduksjon, gårdsarbeid og stell av dyr i et opplegg for ulike instanser. Kanskje blir det et dagtilbud for ungdom på institusjon som enda ikke har fått skoleplass, kanskje et tilbud for ungdom med lignende funksjon som SFO. Kanskje blir det noe helt annet, vi får se. Nå må jeg først skrive ferdig bacheloren min, og så skal jeg jo videreutdanne meg hos dere!

– Hvorfor har du et ønske om å hjelpe?

– Jeg vet selv hvordan det er å ha det vanskelig. Jeg vokste opp i et hjem der jeg ikke følte meg trygg, og jeg har opplevd ulike traumer i ulike deler av livet mitt.

Anette og Balder

Jeg har selv fått hjelp av flere på veien, slik at jeg med tiden forsto hvorfor jeg gikk rundt med en dyp smerte inni meg, som skapte situasjoner som var vanskelig å håndtere, både for meg og for de rundt meg. I dag har jeg en god selvfølelse og har fylt livet mitt med sunne og gode relasjoner.

Jeg lever et godt liv til tross for min bakgrunn, og jeg ønsker å være med og bidra til at andre mennesker, spesielt barn og unge voksne, skal få positive opplevelser, føle mestring og å se at de er verdifulle.

Jeg ønsker å hjelpe de med å finne verdien i å være ute, være med dyr, og å grave i jorda. Jeg tror det finnes mange veier til et godt liv, og jeg håper at det vi snart tilbyr her på gården kan være ett av stegene på veien dit.

– Du studerer sosialt arbeid og tar et emne hos oss i traume og samspill – hva ønsker du å bruke utdanningen til?

– Jeg startet på utdanningen fordi jeg ønsket å starte opp grønn omsorg på gården. Den motivasjonen har ligget til grunn for de siste tre årene med høyskoleutdanning. Underveis i studiet kom jeg over en bok om utviklingstraumer, og derfra ble ønsket om å ta videreutdanning innenfor dette faget vekket. Jeg ble tipset av en venninne som har tatt dette emnet hos dere tidligere og var veldig fornøyd, og etter å ha lest på deres sider så hørtes det ut som midt i blinken for meg!

Anette og samboeren Andreas. Foto: Geir A. Carlsson
Dale Store Gård

Nå gleder jeg meg til å levere inn bacheloroppgaven min, ta en deilig lang «ferie» på gården, med fokus på dyrene, kjæresten min og grønnsaksproduksjonen, og så blir det spennende å starte opp med videreutdanning hos dere til høsten! Og neste skritt, det å skape et sted der barn og unge kan føle tilhørighet, læring og mestring, er en drøm jeg gleder meg til å se realisere seg her de kommende årene!

Sjekk ut Dale Store gård her