Les om hvordan Stian fikk jobb i Flyktninghjelpen

Nettverket Stian fikk på Freds- og konfliktstudier og spesielt ett emne viste seg å være verdt mye for jobben i Flyktningshjelpen.

Navn: Stian Ringdal Abrahamsen
Alder: 32
Hva studerte du? Bachelor i Freds- og konfliktstudier
Hvor jobber du i dag? Flyktninghjelpen (Norwegian Refugee Council – NRC)

– Hvorfor begynte du å studere det du gjorde?

– Det var litt tilfeldig. Jeg søkte i utgangspunktet til Australia gjennom Bjørknes Høyskole, men kom ikke inn på det jeg ønsket. God hjelp og service gjorde at jeg ble fristet til å begynne på Bjørknes Høyskole og freds- og konfliktstudier.

– Hadde du noen utfordringer med studiene, faglig eller motivasjonsbetinget?

Jeg var nok litt for god på prokrastinering og glad i å være sosial. Heldigvis, med litt hjelp fra studieledere og administrasjon, så brukte jeg disse «styrkene» til å delta i studentmiljøet.

– Da går det fra å være noe som kan ødelegge studiene, til noe som er veldig verdifullt, både i studietiden og i etterkant. Det erstatter ikke arbeid med studiene, men er et godt tillegg på CVen, fortsetter Stian.

– Hvordan fikk du jobben du er i dag?

– Jeg kom inn på en korttidskontrakt gjennom en studievenn fra freds- og konfliktstudiene.
Deretter var det bare å bevise at man fortjente å bli værende – noe jeg greide. Det viser viktigheten av nettverk og å delta i studiemiljøet. Uten det, hadde ikke jeg vært der jeg er nå.

I Uganda 2017. – Her besøkte vi ungdomsprogrammer som Flyktninghjelpen har. På bildet er klassen fra mekanikerlinja, forteller Stian. Photo: Stian Abrahamsen/NRC

– Var den stillingen du har i dag noe du kunne se for deg å jobbe med før eller underveis i studiene?

– Nei, det var ikke helt det som var målet. Når det er sagt, så er jeg veldig fornøyd med hva jeg har jobbet med de siste 6 årene.

Hva går jobben din ut på?

– Nå er jeg leder for en enhet som jobber med globale kampanjer. Folkeopplysning, merkevarebygging, innsamling, partnerskap og partnerpleie er noe av det vi fokuserer på. Mye nytt, men som grunnmur i alt dette ligger det jeg har med meg fra freds- og konfliktstudiene.

– Hva er det morsomste med jobben din?

– Formidling av situasjonene vi jobber i og å forklare hvorfor det er slik.

I disse dager, så gir det ekstra mening. Det er mange synspunkter og mye som er skrevet om den globale fluktsituasjonen, og det er ikke alltid det er rotfestet i virkeligheten. Da er det godt å kunne videreformidle informasjon og kunnskap fra dyktige kollegaer i Flyktninghjelpen.

Stian med DDE sin manager i Zaatari refugee camp, Jordan 2016. Photo: Hussein Amri/NRC

– Får du brukt utdanningen din i jobben din?

– Ja, absolutt. Det gjennomsyrer egentlig det meste med tanke på tematikk.

Et eksempel er emnet forskningsmetode. Skal man formidle til andre, så må man være sikker på at det man har av informasjon er riktig og at man bruker gode metoder for å komme frem til resultatene. Det er greit å ha litt erfaring med temaet, det gjør at man er kildekritisk og styrker egen kvalitetssikring av det man formidler.

– Hva er det viktigste du lærte fra studiene? Både faglig og gjennom engasjement?

–Tror det viktigste jeg hadde med meg fra studiene er at man egentlig ikke vet så mye. Jeg tror det er sunt å være litt ydmyk. Det gjør at man er nysgjerrig, evner å lytte til andres meninger og synspunkt, som igjen leder til mer kunnskap og forståelse.

Når det kommer til engasjement, så vil jeg si at det er viktig å bry seg om medstudenter. Hjelp hverandre fra dag en, så vil det som regel lønne seg ved en senere anledning.

Stian sammen med sin kollega Ngulinzi Ntigwiyahuligwa, utdanningskoordinator for Flyktninghjelpen i Kibondo, Tanzania, 2018. Photo: Guri Romtveit/NRC

– Har du tips til studenter som ønsker å jobbe i bransjen du jobber i?

– Ta de mulighetene du får: Internship, utveksling og frivillig arbeid. Når det er sagt, så vil jeg si at den enkleste veien inn er gjennom nettverk, som alle andre bransjer.

Bli kjent med hverandre, forelesere, alumni og andre du møter gjennom studiene. Vær oppriktig og genuin, ikke gjør det med en «egen vinning» motivasjon. Det blir nok gjennomskuet i lengden.

– Hva er dine videre karriereplaner og ønsker?

– Litt usikker på hva det neste blir. Jeg trives godt der jeg er, men man er alltid åpen for nye utfordringer. Jeg har alltid hatt en interesse for sikkerhetsstudier, så kanskje noe som er relevant til den tematikken. Eller så er det å formidle fakta og informasjon veldig spennende og lærerikt, så kanskje noe i de baner.

– Har du sånn på tampen noen andre kommentarer om studiene og/eller jobben som kan være relevant for andre å lese om:

– Studiene ved Bjørknes Høyskole, og da spesielt freds- og konfliktstudier, har høy kvalitet og gir en god grunnmur for veien videre.

Her har du mange muligheter til å bygge erfaring og skape nettverk og muligheter for deg selv, men du må legge inn litt innsats. Det er opp til deg selv.

Flyktninguka
Fra Flytkninguka i 2019. Photo: Itunu Kuku/NRC