Hvordan er det å ta en master i USA?

Hvordan er det å ta en master i USA?

Etter en bachelor i freds- og konfliktstudier i Oslo startet jeg på masterstudier i USA. Nå er jeg allerede ferdig med førsteåret av min toårige master i Denver, og tenkte å fortelle litt om veien dit og hvordan jeg trives som masterstudent. Jeg håper du lar deg inspirere til å gjøre det samme -du kommer ikke til å angre!

Skrevet av tidligere bachelorstudent i freds- og konfliktstudier Hilde Bye

 

Fra bachelor i Oslo til master i USA

I 2016 ble jeg ferdig med bachelorgraden min i freds- og konfliktstudier på Bjørknes Høyskole. Jeg hadde ikke tenkt så mye på å ta en mastergrad etterpå, men i løpet av den siste høsten på bachelorstudiet begynte jeg å kikke litt på mastergrader og studiesteder for å se på muligheter etter sommeren. USA var førstevalget fordi jeg tenkte at om jeg skulle fortsette å studere innen samme fagfelt som bacheloren så ville jeg gjøre det i et annet land. Med tanke på USAs rolle i internasjonal politikk ble dette førstevalget. Nå er jeg akkurat ferdig med førsteåret av en toårig master i Denver, USA, og tenkte å fortelle litt om hvordan det har vært.

Hilde Bye tar master i internasjonale studier i Denver
Maja, bestevenn og roommate, og jeg utenfor skolebygningen på universitet i Denver. Maja har også tatt freds- og konfliktstudier på Bjørknes Høyskole!

Komplisert søknadsprosess

Først og fremst så husker jeg at jeg syntes søknadsprosessen virket veldig komplisert; motivasjonsbrev, anbefalingsbrev, TOEFL og GRE-tester… Jeg fikk mye hjelp fra Bjørknes Høyskole og fikk starta prosessen – og tilslutt så var det ikke så vanskelig likevel. Det jeg vil tipse andre om er å starte prosessen tidlig og bruke mer tid på ting som motivasjonsbrev og TOEFL/GRE-testene – særlig hvis du har et  spesiell lærested i tankene hvor det kreves bra resultater for å komme inn. Jeg skulle også gjerne ha søkt stipend fra Fulbright eller NORAM. Heldigvis fikk jeg et scholarship fra universitetet jeg kom inn på som gjorde at jeg kunne klare det finansielt sammen med lånekassen og oppsparte penger. Skoler i utlandet kan være dyrt, og når bokostnadene kommer i tillegg så er det lurt å prøve å søke på så mange stipend som mulig. Sjekk ut hjemmesidene til for eksempel ANSA eller NORAM så finner man mye hjelp. Det som hjalp meg var også å avtale et møte med en fra NORAM for å snakke litt om søknadsprosessen og mulige skoler.

Fjellene i Colorado er fantastiske! Rocky Mountains ligger i Colorado og det er masse muligheter for fjellturer og slalom!

Master i internasjonale studier

Jeg valgte tilslutt å begynne på en master i Internasjonale Studier på University of Denver. Her får jeg mulighet til å prøve masse forskjellige fag. Det har vært helt supert fordi jeg har opplevd er at det man kanskje ikke trodde var interessant, viser seg å være kjempespennende når man tar sjansen på å prøve det. Det er lærerikt å ha klasser sammen med amerikanske studenter og professorer som i mange tilfeller har et litt annet perspektiv på internasjonal politikk. Klassene er sammensatt av studenter som tar forskjellige mastergrader; utviklingsstudier, økonomi, internasjonal sikkerhet, menneskerettigheter og konfliktløsning. Det gjør at man får høre mange forskjellige synspunkter på temaer som blir tatt opp.

Forelesning med uteriksminister
Seminar med tidligere utenriksminister Condoleezza Rice og Dean of the Josef Korbel School of International Studies, Christopher Hill. Condoleezza Rice har en bachelor og ph.D. fra University of Denver.

Spennende tider å bo og studere i USA

I disse tider så er det utrolig spennende å være i USA og få høre meningene til medstudenter og professorer om det som skjer. Det er interessant å ha timer med anerkjente professor som iblant uttaler seg på internasjonale og amerikanske medier. Dean Christopher Hill er tidligere ambassadør i Irak, Polen og Makedonia, og var med på å forhandle Dayton-avtalen etter krigen i Bosnia. Mye på grunn av ham har vi fått besøk av personligheter som den tidligere amerikanske utenriksministeren; Condoleezza Rice, og  den tidligere amerikanske visepresidenten, Joe Biden.

På høsten førsteåret ble jeg med på Intermural Soccer, som vil si at noen fra klassen vår dannet et fotballag med både jenter og gutter som spiller mot andre lag fra forskjellige studier på skolen! Det har vært veldig morsomt og på denne måten synes jeg også det har blitt lettere å bli kjent med folk! Anbefales 

Master er mye arbeid!

Arbeidsmengden er stor og til tider kan det være veldig mye å gjøre. I forhold til bachelorgraden er det mer intensivt, men det er jo også naturlig på en mastergrad. Før jeg begynte var jeg veldig nervøs, jeg så for meg at alt skulle være veldig vanskelig og at jeg ikke skulle klare å henge med på det som ble sagt. Men, når man først er i det så er det ikke så skummelt som man ser for seg! Har du gått på FK på Bjørknes Høyskole så har du iallefall fått god trening i mye av det man gjør på en master, det merker jeg både når det gjelder skriving og på hva som blir forelest.
Selv om studiene til tider kan være veldig intensive og jeg kan sitte på biblioteket i timevis, så er det samtidig veldig sosialt. Jeg har møtt så mange vennlige, åpne og imøtekommende mennesker. Det er lett å bli kjent og jeg føler meg veldig hjemme her. Det er som å være i en boble når man studerer på et amerikansk universitet fordi det faglige og sosiale er så tett på hverandre. Hvis man vil kan jeg bli med på noe hele tiden! Mitt tips er å oppholde seg mye på skolen – her møter du andre medstudenter og kan sitte å studere sammen, ta en kaffe og bare prate.

HIde Bye nyter mastertilværelsen på University of Denver
På bursdagen min dro vi til Breckenridge! Nydelig sted om høsten, selv om Breckenridge kanskje er mest kjent som et topp alpinsted

Riktig valg

Jeg er veldig glad for at jeg valgte å studere i USA. Jeg føler meg hjemme i Denver. Etter å ha bodd her ett år er det gøy å merke hvordan jeg forandrer personlighet og væremåte fordi jeg er i et annet land og snakker et annet språk. Jeg har oppdaget nye interesser,  lært mye om både Norge og USA, og blitt veldig glad i menneskene jeg har møtt og stedet der jeg bor!

Hilsen Hilde Bye, masterstudent ved University of Denver, USA

Les om bacheloren i freds- og konfliktstudier