Hvordan mestre biokjemi og få mer ut av ernæringsstudiet

Hvordan mestre biokjemi og få mer ut av ernæringsstudiet

Du har kanskje hørt det fra andre medstudenter – eksamen i biokjemi er «sinnssykt vanskelig», og strykprosenten er høy. Men – biokjemi danner basis for forståelsen av hvordan vi kan leve av maten vi spiser, og det er ingen vei utenom. Så hvordan skal du angripe dette emnet?

Skrevet av bachelorstudent Tonje Bech

 

Fra grufullt til gøy!

Tonje Bech tok en snarvei, men endte opp med en ekstra omvei. Her får du Tonjes historie; om hvordan hun lærte seg biokjemi, og fikk både en nyttig erfaring og en velfortjent overraskelse!

 

Forberedt på tøffe studier, men….

“Jeg visste jo at det kom til å bli tøft, og hadde hørt fra en venn som gikk året før meg at jeg kom til å måtte jobbe masse for å få det til. Jeg gikk på forelesninger, og jeg leste i læreboken, men uansett hvor mye jeg leste forsto jeg ikke hva dette handlet om. Jeg skjønte ikke hva jeg skulle frem til…

Stryk!!

Eksamen ble bare gjetting. Jeg visste hva jeg var forventet å kunne, men klarte ikke å svare på oppgavene. Sensuren kom da heller ikke som noe sjokk. Jeg hadde sett den komme. Jeg strøk.

 

Ny strategi

Det var da jeg bestemte meg for at dette må jeg klare, og endret strategi. Jeg skjønte at det å lese i læreboken ikke er nok i dette emnet, og at jeg måtte jobbe hardt for å få forståelsen. Noen av de andre i klassen sa seg villige til å hjelpe meg, og vi startet helt på nytt. De forklarte og fikk meg til å forklare, og dermed skjønte jeg hva jeg ikke hadde skjønt.

Å studere sammen

Min oppskrift

Jeg gjorde alle øvingsoppgavene som er tilgjengelige, og repeterte der jeg sto fast. Jeg leste grundig i læreboken, men i stedet for bare å lese tok jeg denne gang notater til alt, der jeg formulerte med mine egne ord – på norsk – det som var forklart. Jeg tegnet alle reaksjonsveier i detalj og skrev forklaringer til hvert trinn, og etter hvert tegnet jeg store metabolismekart for å få oversikt. Jeg jobbet masse med disse notatene, jeg brukte dem til repetisjon og jeg fikk god bruk for dem på eksamen.

ytre membran notat

Bestått!

Og denne gangen forsto jeg spørsmålene, og kunne svare presist og med egne formuleringer på eksamen. Jeg syntes det gikk bra, og trodde og håpet på at jeg skulle stå. Så du kan tro jeg ble glad og overrasket når jeg fikk C! Da ble det feiring!

 

«Det føles helt forferdelig når man ikke skjønner noe.
Men – følelsen av at det faller på plass, – det er veldig gøy!»

 

Jobb sammen!

Jeg tror ikke helt jeg forsto hvor mye biokjemi jeg lærte mens jeg holdt på, men jeg hadde ikke klart å gjøre dette ved å lese i boken på egenhånd. Mine råd til andre som står foran dette emnet er å finne noen å jobbe sammen med, og å ta notater mens man leser. Ingen klarer å lære biokjemi ved bare å lese og å se på videoer, men jeg brukte filmer til repetisjon.

 

#Denfølelsen

Det føles helt forferdelig når man ikke skjønner noe. Men – følelsen av at det faller på plass, at forståelsen kommer og at dette kan jeg faktisk mestre – det er veldig gøy! Jeg håper min erfaring kan hjelpe deg med å lære biokjemi – ikke bare så du står på eksamen, men så du virkelig forstår. Da får du også så mye mer ut av resten av studiet.

Hilsen bachelorstudent i ernæring, Tonje Bech

Les mer om bachelorstudiet i ernæring

Relaterte innlegg