Oppskrift på linsecurry med kokosmelk

Oppskrift på linsecurry med kokosmelk

Det er bærekraftig å spise lavt i næringskjeden. Istedenfor å bruke belgvekster til dyrefôr, burde vi bruke det til menneskemat. Da vil vi utnytte verdens ressurser på en bedre måte og spare miljøet for de ødeleggelsene som konvensjonell kjøttproduksjon forårsaker. 

Skrevet av høyskolelektorene Kristine Vinje og Marit Kolby Zinöcker

Belgvekster ; en ernæringsmessig jackpot!

Næringsmessig kan belgvekstene også måle seg med kjøtt, og er svært gode kilder til protein, fiber, mineraler og enkelte vitaminer.  Linser er faktiske en av de virkelig gode vegetabilske kildene til jern, og inneholder mer jern per 100 gram enn flere typer kjøtt. Dessuten er belgvekster rene røverkjøpet. Enten du kjøper dem tørket eller ferdig kokt er de svært billige, og sammensetningen av næringsstoffer er en ernæringsmessig jackpot.

 

Lettvint og godt

Vi burde altså spise mye mer belgvekster, og mange har kanskje til og med gått til innkjøp av en pose med tørkede linser eller kikerter som har fått fast plass bakerst i skapet. Faktumet er at belgvekster er lettvint og praktisk å bruke i matlaging, og du blir mye raskere en mester til å lage velsmakende linsegryter enn perfekt stekte biffer! Det aller enkleste er å kjøpe belgvekstene ferdig kokt på boks, da trenger de bare skylling før de tilsettes til maten. Tørkede linser trenger også bare å skylles før koking og koketiden er heller ikke avskrekkende. Prøv denne lettvinte og velsmakende linsecurryen som lages med tørkede røde linser!

 

Linsecurry med kokosmelk

Til 4-5 porsjoner:
1 løk
2 fedd hvitløk
½ rød chilli (uten frø eller ta de med hvis du liker det sterkere)
1 “tommel” fersk ingefær
2 gulrøtter
1 liten squash
Currypulver eller currypaste (her er det mange varianter med varierende styrke)
Nøytral olje
2,5 dl røde linser (tørre)
1 boks hermetiske tomater
1 boks kokosmelk
Salt, pepper (avhenger av currypulver/paste, noen har mer salt i seg enn andre)
Fersk koriander
Limebåter

Finhakk løk, hvitløk, chilli og ingefær og surr noen minutter i olje uten at det får farge. Tilsett currypulver/paste (mengde varierer etter hvilken type du bruker og hvor sterkt du liker det), og gulrøtter og squash i terninger. La det surre noen minutter til. Ha deretter i linsene, hermetiske tomater + vann tilsvarende ca. 1 boks tomater, og kokosmelk. La koke på svak varme i ca. 30 minutter, linsene skal være myke og mesteparten av væsken kokt inn. Smak til med salt og pepper. Dryss over fersk koriander og smak også til med saft fra 1 – 2 lime, eller server med hakket koriander og limebåter ved siden av. Tradisjonelt tilbehør som ris, naanbrød, yoghurt/raita, mangochutney og en enkel, grønn salat smaker godt ved siden av!

 

Relaterte innlegg