Personlig ernæring – hva er det?

Personlig ernæring – hva er det?

Føler du at du gjør alt riktig, men at "det nye livet" uteblir?  

food-salad-healthy-vegetablesKanskje er du en av dem som erfarer at samme hvor slavisk du følger detaljerte matvarelister og velmenende råd fra ekspertene, så rikker ikke vekten seg, blodsukkeret svinger like mye som før eller magen fortsetter å slå seg vrang. I så fall kan det være en trøst å vite at du ikke er alene. Og fremtiden bringer håp; med ny teknologi og ernæringskunnskap kan vi etterhvert gi skreddersydde kostråd, som du med stor sannsynlighet vil oppnå helsefordel av. Stikkordet er personlig ernæring.

 

Ulik forutsetning gir ulik respons

Selvfølgelig kan det være så enkelt at de anbefalte tiltakene i praksis ikke gjennomføres så slavisk som man selv håper og tror. Mange er imidlertid såpass plaget at de i desperasjon virkelig gjør hva de kan for å få en bedre hverdag og livskvalitet. Selv hos de som faktisk følger rådene til punkt og prikke, uteblir tidvis de sterkt ønskede helseeffektene. Forklaringen kan ligge i at vi er komplekse vesener, utstyrt med litt ulike gener og fysiske egenskaper. Dette gjør at vi også responderer litt forskjellig på den miljøpåvirkningen vi blir utsatt for, som for eksempel maten vi spiser. Om vi i tillegg tar den enkeltes mosjonsvaner og livsførsel ellers med i betraktningen, kompliseres bildet ytterligere. Hvert enkelt menneske kan derfor reagere litt forskjellig på inntak av én og samme matvare.

 

Skreddersydde kostråd kan gi bedre resultater

Den potensielle hjelpen kommer i form av en «pakkeløsning» kalt ‘personlig ernæring’ eller personbasert ernæringsrådgivning. pexels-photo-70862Dette er et nytt konsept innen ernæringsfaget som dreier seg om å kombinere ny teknologi med oppdatert ernæringsforskning og loggføring av kroppens respons på maten for å kunne gi individuelt tilpassede kostråd.  

Disse individuelt tilpassede rådene vil kunne justeres etter en rekke ytre og indre faktorer hos hver enkelt av oss. Litt avhengig av hva som er målet med tiltakene eller livsstilsendringene, kan alt fra genuttrykk og fysiske egenskaper, slik som kroppsvekt, fettfordeling, blodtrykk, kolesterolverdier m.m. til faktorer som har med livsstil å gjøre, som røykevaner, fysisk aktivitetsnivå og treningsform, søvnmønster, og inntak av bestemte matvarer kartlegges og tas med i “regnskapet”.

Ved hjelp av spesialutviklede dataprogrammer kan man deretter plotte bakgrunnsopplysningene sammen med den loggførte responsen på inntak av utvalgte matvarer og slik forutse hvordan kroppen vår vil reagere på maten som spises. Trolig vil de fleste oppleve at slike skreddersydde råd gir bedre resultater enn generelle kost- og livsstilsråd rettet mot hele eller grupper av befolkningen.

 

Lovende studier, men lang vei frem

red-lunch-green-knollingDet finnes allerede flere eksempler på forskning som viser at personlig ernæring har noe for seg. Dette skaper både begeistring og håp i fagmiljøet – for ikke å snakke om store forventninger til framtidens ernæringsrådgivning. Likevel er det en lang vei å gå før vi kan benytte slik teknologi til å tilby personlig ernæring på generelt nivå. Vi trenger flere, gode studier som underbygger nytteverdien av personlig ernæring, og som kan dokumentere en eventuell helseeffekt utover det å følge de nasjonale rådene om kosthold og fysisk aktivitet.

 

Les mer av samme forfatter om denne tematikken på diabetes.no

Les om ernæringsstudier her

Relaterte innlegg