Fikk samfunnsnyttig jobb etter freds- og konfliktstudiene

Fikk samfunnsnyttig jobb etter freds- og konfliktstudiene

Hamado fulgte interessene sine; mennesker og samfunnsutfordringer da hun skulle velge studier. Og endte opp på freds- og konfliktstudiene på Bjørknes Høyskole. I dag jobber hun som tverrkulturell lærer i Internasjonal Organisasjon for Migrasjon og som prosjektansvarlig i NAV.

 

Navn: Hamado Gebremichael 
Alder: 29 år 
Arbeidssted: Nav Frogner og  Internasjonal Organisasjon for Migrasjon (IOM)  

 

– Hva studerte du, Hamado?
– Freds- og konfliktstudier, ferdig i 2016. 
 

– Hvorfor begynte du å studere det du gjorde? 
– Jeg har alltid vært interessert i mennesker og samfunnsproblemer. Det er påvirket av samfunnet jeg vokste opp i. Jeg er etnisk etiopier, født og oppvokst i Kenya og flyttet til Norge i 2006. 

– Jeg vokste jeg opp med kunnskapen om forskjellige kulturer og forskjellige realiteter og samfunnsutfordringer. Som mange andre delte jeg og min mor realiteten av fattigdom, politiske påvirkninger, migrasjon, mestring og overlevelse.

For meg som en utvandrer prøver jeg å finne en pragmatisk måte å tilgi fortiden, ved forstå kildene til fattigdom, politisk konflikt, og den menneskelige tilstanden i samfunnet.

Siden jeg vokste opp i et kreativ hjem var det mer naturlig for meg å velge noe kreativt først. Jeg var opptatt av å skape noe som har en positiv innvirkning på samfunnet. Jeg tenkte at arkitektur var riktig vei. Fordi arkitektur ga meg et bilde av hvordan rom (space) kan fortelle om den menneskelige tilstanden. Jeg startet på Einar Granum kunstfagskole for å forbedre meg til opptak til Arkitekthøyskolen. Da traff jeg en person som fortalte meg om Bjørknes Høyskole og freds- og konfliktstudier.

Da ble jeg begeistret og nysgjerrig. Etter første året på Bjørknes Høyskole bestemte jeg at det var riktig veien å gå.  

 

– Hadde du noen utfordringer med studiene, faglig eller motivasjonbetinget? (I så fall hvorfor og hvordan kom du deg gjennom det?) 
– Ja! De tre årene var en kamp for meg. Det var så mange ganger jeg tenkte på å gi opp. Jeg var og er fortsatt svak på det skriftligeJeg var heller ikke den typen som sa veldig mye. Det var i tillegg mye som skjedde i mitt private liv som tok en del fokus. Men jeg kom gjennom det. Det hjalp å ha gode og motiverte medstudenter rundt meg.  

 

– Hvordan fikk du jobben du er i dag?  
– Etter studiene var det vanskelig å finne en relevant jobb. Jeg var veldig fortvilet. Jeg startet å jobbe som servitør og mistet motivasjonen. Jeg tok et drastisk valg å leve med mindre inntekt og heller fokusere med å skape nettverk. Da startet jeg med å jobbe som frivillige og som praktikant.

Gjennom å engasjere meg og at jeg tok initiativ, så noen muligheter i meg og dermed fikk jeg et jobbtilbud.  

 

– Var den stillingen du har i dag noe du kunne se for deg å jobbe med før eller underveis i studiene? 
– Å jobbe for Nav var ikke noe jeg så for meg. Men IOM, ja så klart. IOM er på en måte drømmejobben!  

 

 

– Hva går jobben din ut på?
– På Nav er prosjektansvarlig for to prosjekter:  
Det første er bosetting av flyktninger i det private som innebærer boligfremskaffing og booppfølging for nylige ankommende flyktninger. Det andre er et prosjekt som heter TimeKred, som innebærer innbyggermedvirkning, mobilisering og innovasjonsarbeid. Du kan lese mer om TimeKred på www.timekred.no  

– Før Koronakrisen, begynte jeg med et nytt prosjekt som handlet om «Theater for Development» (Teater for utvikling).
Teater for utvikling har som hovedmål å fremme samfunnsdialog i lokalsamfunnene,  å fremme sensitive temaer og brukes til å opplyse og styrke samfunnet. Teateret baserer seg på innbyggernes egne historier og spilles ofte av dem også. Nå er dette midlertidig satt på vent.  

– På IOM jobber jeg som en tverrkulturell lærer på kulturorienteringskurs til kvoteflyktninger som skal bosettes i Norge, før deres avreise hit. Jeg har nå reist til Etiopia to ganger og holdt kurs for Sør-Sudanske kvoteflyktninger. I tillegg har jeg holdt foredrag i Norge om Sør-Sudanske flyktninger.  

 

– Hva er det morsomste med jobben din? 
– Det at jeg får jobbet med mennesker og at det er alltid noe nytt å lære. 

 

– Får du brukt utdanningen din i jobben din? Hvordan?
– Jeg vil si ja. 

Når vi studerte lærte vi om konsekvensene og virkningene av konflikter og vold. Dette er noe jeg møter på jobb. Hvor konsekvensene av konflikter, vold og undertrykkelse påvirker bosettingen, motivasjon og livskvalitet i møte med det norske systemet.  

 

– Hva er det viktigste du lærte fra studiene? (både faglig og f.eks. gjennom engasjement i studentforeninger)
– Jeg var ikke med på en studentforening.  I de tre åren av studiene lærte jeg mye om meg selv. Det var tre år med selvutvikling. Særlig konflikthåndtering og analyse er to kompetanseområder jeg har lært fra studiene.  

 

– Har du tips til studenter som ønsker å jobbe i bransjen du jobber i?
 Et generelt tips; vær engasjert og ta initiativ, ikke være redd for å starte fra null. Det gjorde jeg, og jeg angrer ikke et sekund på det. For noen går det raskt å få sin først jobb for andre tar det tid. Uansett respekter prosessen og lær av det, så kommer du langt. Og, de som vil må gjerne ta kontakt hvis de har spørsmål. 

 

– Hva er dine videre karrièreplaner og ønsker?
–  Det tenker jeg faktisk mye på for tiden. Nå som jeg har modnet i  arbeidslivet, ønsker jeg å ta opp fag på Bjørknes Høyskole for å få bedre karakter og ta en master. Jeg ønsker å jobbe med samme målgruppe og innovasjon. Så vi får se hva fremtiden bringer.  

 

 

Relaterte innlegg