Bli klokere på studievalget ditt

Hva venter deg som student på Bjørknes Høyskole? Hvordan skal du bli mer sikker på studievalget? Det er naturlig å ha mange spørsmål før man blir student. Vi har snakket med studierådgiver Silje som snakker med mange unge som står foran studievalget.

– Hvordan kan man bli klokere på studievalget?

– Velg noe du syntes er spennende. Les deg opp på hva det handler om. Start og se hvordan det er, ofte trenger man å begynne for å forstå hva det handler om. Om du ikke trives kan du alltids hoppe over til noe annet. Og – det er helt normalt å være usikker i starten.

– For å bli mer bevisst på valget man skal ta vil jeg anbefale å ta en prat med meg eller en av mine kollegaer. Det er helt uforpliktende og gratis, du må ikke ha søkt for å prate med oss.

– Hvis man kommer inn på flere studier – hva skal man velge og hvordan går man frem?

– Ta en prat med oss studierådgivere. Da får du muligheten til å stille spørsmål eller bare få noen til å fortelle hva du har i vente. Vi kan grave litt mer i interessene dine og de på hvordan de ulike studiumene er lagt opp og hvordan studiehverdagen din fremover vil se ut.

– Mange er kanskje mer opptatt av det sosiale – har du noen gode tips for en sosial hverdag på høyskolen?

– Studiehverdagen på høyskolen kan være veldig sosial. Vi på Bjørknes høyskole arrangerer sosiale arrangementer av ulike slag som onsdagskaffe, gratis yoga, spill- og quiz-kvelder.

– Studentene arrangerer selvfølgelig mye moro, det finnes en sosialkomitée og ulike linjeforeninger som har mye opplegg. Og så har vi en morsom fadderuke hvert år med blant annet båtturer og grilling.

– Er du nettstudent er du også hjertelig velkommen til høyskolen og kan være med på det samme som de som går på skolen. Du kan komme og henge her, lese her og snakke med oss ansatte. Du kan også konatkte nett-medstudenetne dine og danne (nett-) kollokviegrupper med.

Husk at de fleste ikke kjenner noen når de starter på studiene, så mange er i samme båt.

– Hvordan kan man engasjere seg i foreninger og andre verv underveis i studiene?

– Det er mange muligheter til å engasjere seg som student her på Bjørknes Høyskole. Og hvis du kjenner at du har lyst og litt ekstra tid så anbefaler jeg det.
Så er det kanskje litt enklere å få et verv her på Bjørknes Høyskole enn andre høyskoler, da vi er en mindre skole og det er ikke like mange om beinet. Vi setter pris på studentenes engasjement og det kan være med på å gjøre din studiehverdagen mer meningsfull.

Engasjer deg gjennom foreninger, studentaktiviteter og studentdemokratiet

– Hvordan kan man få et ok nettverk gjennom studiene på Bjørknes Høyskole?

– Det er mange muligheter for å få seg gode nettverk som student her. Både gjennom det sosiale og bli kjent med medstudenter som skal ut i det samme arbeidsmarkedet.

– Vi har mye kontakt med næringslivet underveis og mange muligheter til å knytte kontakter. Blant annet arrangeres det karriereuka og bedriftsdager her på høyskolen. Tidligere studenter kommer innom og forteller om sin jobb i dag og bedrifter som vil møte dere studentene og fortelle om hverdagen hos de. I tillegg kan du ta internship om du studerer på en av bachelorene våre.

– Er det smart å ta internship?  Og hvilke studier kan man ta det i?

Alle som tar en bachelorgrad hos oss kan ta internship. Og jeg vil si at hvis du har mulighet så syntes jeg det er lurt.

– Du får relevant arbeidserfaring og kunnskap i et felt som du kanskje er interessert i og som du kan tenke deg å jobbe i senere. I tillegg knytter du kontakter som du kan bruke når du skal ut i jobb etter studiene. Det er en smakebit på jobbhverdagen etter studiene.

Les ulike internship-erfaringer

– Hva med utveksling, er det mulig hos dere?

– Det er absolutt mulig å ta utveksling hos oss.  Det kan være en kjempefin mulighet til å se noe nytt, bli god i et annet språk og bli kjent med mennesker fra andre kulturer og steder. Vi har samarbeidspartnere i Sør-Afrika, USA og Australia. Du kan også finne egne steder vi ikke samarbeider med, så hjelper vi deg med å få til det.

– Hvor langt frem burde man tenke? Burde man for eksempel vite hva man skal bli?

– Det er veldig vanskelig å vite hva man skal bli. Det endrer seg også ofte gjennom studietiden også. Du vil bli klokere på det gjennom studietiden din.

Du trenger ikke ha en klar plan på hva du skal bli, de fleste har ikke det.

– Er det utfordrende å starte på høyere utdanning?

– Det er annerledes enn å gå på videregående skole. Det er mer fleksibelt, og det er mer opp til deg fordi det er mindre obligatorisk oppmøte. Samtidig kan du få masse støtte og hjelp til å komme deg gjennom studiene ved å ta kontakt med forelesere og medstudenter og for eksempel danne kollokviegrupper.

– Det kan ta litt tid å komme seg godt inn i denne nye hverdagen. Jeg anbefaler deg å bruke litt tid på de kursene vi tilbyr, som akademisk skriving og studieteknikkurs som vil hjelpe deg å bli en god student. Og bruk oss som jobber her! Dørene våre står alltid åpne, og hvis ikke så bank på og ta en prat med oss så hjelper vi deg på veien.

– Hvis man ønsker studierådgivning, hvordan gjør man det?

Book på siden vår, ring oss på +47 23 23 38 20 eller send en mail til hei@bhioslo.no. Du kan booke en egen tid eller bli med på drop-in-timer.

Husk – vi er her for deg og hjelper deg videre på veien.

Book studierådgivning