Er onsdag en gul dag? Da har du kanskje synestesi

Er onsdag en gul dag? Da har du kanskje synestesi

Visste du at noen mennesker ser farger når de hører musikk eller tilegner én, spesiell farge til hver bokstav i alfabetet? Synestesi er en tilstand der personer har flere sanseopplevelser selv om bare én av sansene blir påvirket. «Hvordan ser året ut?» og «Hvilken farge har denne sangen?» Svarene er veldig enkle og helt naturlige for de som har synestesi.

Hva er synestesi?

Sansefenomenet kan utarte seg på flere forskjellige måter. Noen opplever at alle bokstavene i alfabetet har hver sin farge eller at et musikkstykke forårsaker en eksplosjon av farger. Andre ser for seg tall og årstider som forskjellige figurer. Synestesi er ikke en lidelse, men kan heller beskrives som et sansefenomen, og forskere har foreslått at årsaken kan ligge i kryssaktivering i hjernen.

 

Hva gjør hjernen?

Dette vil for eksempel si at når hjernen produserer sin representasjon av musikk, aktiveres også representasjonen for farge, som resulterer i at personen opplever begge samtidig.
Artisten Maria Mena har sagt i tidligere intervjuer at hun har synestesi, der hun ser farger i musikk, og at det å se farger hjelper henne på å forstå sin egen musikk ettersom hun ikke kan lese noter. Dersom man har én form for synestesi, har man også økt sannsynlighet for å inneha flere. Et eksempel er Daniel Tammet, en savant (autist med eksepsjonelle evner), som er kjent for å holde den europeiske rekorden for flest desimaler av pi gjengitt fra hukommelsen. Han brukte over fem timer på å gjengi 22 514 desimaler av det uendelige tallet. Men hvordan klarte han dette? Forskning gjennomført på Tammet har vist at han har multi-modal synestesi: ikke bare assosierer han tall med en farge eller en form, men han tilegner hvert tall sin egen farge, form, bevegelse og personlighet! Han har i intervjuer forklart at han tegnet seg et maleri i hodet av tallet pi, og rett og slett bare leste av dette indre bildet.

 

Hvem har synestesi?

Personer med synestesi har som regel hatt dette hele livet, og er ofte ikke klar over dette selv. Årsaken til dette er at de antar alle andre føler eller ser det de opplever. For eksempel nevroforsker Julian Asher forklarte at han som barn trodde de dempet lyset i konsertsalen for at tilskuerne bedre skulle få se lysshowet. Så spørsmålet er, har du synestesi? Selv om ikke alle opplever å tilegne farger til bokstavene i alfabetet eller om DDEs «Rompa Mi» er blå eller grønn, har forskningen vist at vi alle viser tegn til synestesi. Det rår som regel ingen tvil om hvilken av figurene som har navnet «KIKI» og hvilken som har navnet «BOUBA».

synestesi
Det rår som regel ingen tvil om hvilken av figurene som har navnet «KIKI» og hvilken som har navnet «BOUBA». Hva synes du??
Vil du lære om andre psykologiske faktorer?

Relaterte innlegg